Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije PRIPREMATELJ JEDNOSTAVNIH SLANIH JELA (osposobljavanje, 51 CSVET boda)
POČETAK PROGRAMA:
ZAVRŠETAK PROGRAMA:
NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)
SIGURNOST NA RADU - razina 3
- SIU 1: Zaštita na radu u ugostiteljstvu, 2 CSVET
Cilj modula Zaštita na radu u ugostiteljstvu je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom.
HIGIJENA RADNOG PROSTORA - razina 3
- SIU 2: Higijena radnog prostora, 4 CSVET
Cilj modula Higijena radnog prostora jest osposobiti polaznike da uspješno upravljaju higijenom radnog prostora. Ovim modulom polaznici usvajaju znanja i vještine potrebne za kontrolu prisutnosti štetnika, pridržavanje zakonskih standarda u čišćenju i dezinfekciji radnog prostora, razumijevanje važećih sanitarnih propisa, te prepoznavanje ključne važnosti održavanja čistog i sigurnog radnog okoliša.
KUHINJSKA OPREMA I UREĐAJI - razina 3
- SIU 3: Kuhinjsko posuđe i alati, 3 CSVET
- SIU 4: Kuhinjski strojevi i termički uređaji, 4 CSVET
Cilj modula Kuhinjska oprema i uređaji jest osposobiti polaznike da prepoznaju, koriste i održavaju različite elemente kuhinjske opreme, uključujući sitni inventar, posuđe, alate, kuhinjske strojeve i termičke uređaje
UGOSTITELJSKA KUHINJA - razina 3
- SIU 5: Kuhinjske prostorije, 3 CSVET
- SIU 6: Skladištenje namirnica, 4 CSVET
Cilj modula Ugostiteljska kuhinja je osigurati da polaznici razumiju organizaciju i rad glavnih i sporednih kuhinjskih prostorija za pripremu hrane, uključujući odabir odgovarajuće prostorije za specifične zadatke i procese obrade namirnica. Također, cilj je da polaznici budu u mogućnosti prepoznati potrebnu opremu, alate i pribor za različite kuhinjske prostorije
ŽIVEŽNE NAMIRNICE - razina 3
- SIU 7: Živežne namirnice biljnog i životinjskog porijekla, 4 CSVET
Ovim modulom, polaznici će naučiti razlikovati vrste namirnica biljnog i životinjskog porijekla te njihovu ulogu i primjenu u kuharstvu. Također će steći znanje o različitim dijelovima mesa i načinima njihove termičke obrade, sposobnost odabira namirnica u skladu s receptima te vještinu procjene svježine i ispravnosti namirnica koristeći organoleptičku metodu.
PRIPREMA NAMIRNICA ZA OBRADU - razina 3
- SIU 8: Mjerne jedinice u kuharstvu, 4 CSVET
- SIU 9: Priprema i obrada živežnih namirnica, 7 CSVET
Cilj modula Priprema namirnica za obradu jest osposobiti polaznike za pripremu različitih namirnica prije njihove obrade u ugostiteljskoj kuhinji. Kroz ovaj modul, polaznici će razviti vještine u korištenju odgovarajućeg pribora za mjerenje tekućina, masa, duljina i količina namirnica. Također, stjecat će vještine mjerenja namirnica prema zadanim recepturama, primjene osnovnih matematičkih operacija za izračune te osiguranja preciznih količina namirnica prema normativima. Polaznici će također usvojiti tehnike pripreme namirnica, uključujući čišćenje, pranje, ljuštenje i rezanje, pripremu radnog prostora i odabir odgovarajućeg alata za obradu. Modul će ih osposobiti za sigurno rukovanje strojevima za mehaničku obradu namirnica pod nadzorom. Osim toga, polaznici će razviti kompetencije za primjenu metoda i tehnika obrade namirnica sukladno specifičnim recepturama i uputama kuhara, pravilno odlaganje neiskorištenih namirnica i korištenje raznovrsnog kuhinjskog inventara uz strogo pridržavanje higijenskih i sigurnosnih standarda.
OSNOVE OBRADE ŽIVEŽNIH NAMIRNICA - razina 3
- SIU 10: Osnove obrade živežnih namirnica, 8 CSVET
- SIU 11: Osnove pripreme jednostavnih slanih jela, 6 CSVET
Cilj modula Osnove obrade živežnih namirnica je pružiti polaznicima temeljno razumijevanje i vještine potrebne za obradu i pripremu različitih živežnih namirnica. Ovaj modul omogućuje polaznicima usvajanje znanja i vještina o alatima i tehnikama obrade, održavanju higijenskih standarda i sigurnosnim aspektima rada u kuharstvu. Cilj je osposobiti polaznike za samostalno pripremanje slanih jela visoke kvalitete, u skladu s propisima i zahtjevima tržišta. Kroz ovaj modul, polaznici će steći potrebne kompetencije za samostalnu obradu živežnih namirnica.
ZBRINJAVANJE OTPADA - razina 3
- SIU 12: Zbrinjavanje otpada u pomoćnim ugostiteljskim zanimanjima, 2 CSVET
Cilj modula zbrinjavanje otpada je osnažiti polaznike da razumiju, prepoznaju i primijene odgovarajuće pristupe zbrinjavanju otpada različitih vrsta. Polaznici će biti sposobni razlikovati i identificirati specifične načine zbrinjavanja za različite vrste otpada, istaknuti važnost pravilnog zbrinjavanja posebnih otpada kao što su biorazgradivi materijali i iskorišteno ulje te razumjeti potencijalne posljedice neodgovarajućeg zbrinjavanja otpada. Također, cilj je osigurati da polaznici steknu sposobnost pravilnog razdvajanja otpada prema njegovim karakteristikama i da razviju vještine za postupanje s otpadom sukladno zakonodavstvu i propisima kako bi zaštitili okoliš.
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK/ICA STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:
- Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji;
- Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara;
- Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora;
- Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje;
- Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima;
- Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice;
- Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke;
- Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina;
- Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji;
- Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja;
- Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka;
- Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama;
- Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima;
- Sudjelovati u skladištenju namirnica.
Izvor slike: “Slika kreirana pomoću Microsoft Copilot AI alata.”