Priprematelj jednostavnih slanih jela | 51 CSVET boda

Osposobljavanje
Turizam i ugostiteljstvo

O
Programu

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije PRIPREMATELJ JEDNOSTAVNIH SLANIH JELA (osposobljavanje, 51 CSVET boda)

POČETAK PROGRAMA: 

ZAVRŠETAK PROGRAMA: 

NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)

SIGURNOST NA RADU - razina 3

  • SIU 1: Zaštita na radu u ugostiteljstvu, 2 CSVET

Cilj modula Zaštita na radu u ugostiteljstvu je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom.

HIGIJENA RADNOG PROSTORA - razina 3

  • SIU 2: Higijena radnog prostora, 4 CSVET

Cilj modula Higijena radnog prostora jest osposobiti polaznike da uspješno upravljaju higijenom radnog prostora. Ovim modulom polaznici usvajaju znanja i vještine potrebne za kontrolu prisutnosti štetnika, pridržavanje zakonskih standarda u čišćenju i dezinfekciji radnog prostora, razumijevanje važećih sanitarnih propisa, te prepoznavanje ključne važnosti održavanja čistog i sigurnog radnog okoliša.

KUHINJSKA OPREMA I UREĐAJI - razina 3

  • SIU 3: Kuhinjsko posuđe i alati, 3 CSVET
  • SIU 4: Kuhinjski strojevi i termički uređaji, 4 CSVET

Cilj modula Kuhinjska oprema i uređaji jest osposobiti polaznike da prepoznaju, koriste i održavaju različite elemente kuhinjske opreme, uključujući sitni inventar, posuđe, alate, kuhinjske strojeve i termičke uređaje

UGOSTITELJSKA KUHINJA - razina 3

  • SIU 5: Kuhinjske prostorije, 3 CSVET
  • SIU 6: Skladištenje namirnica, 4 CSVET

Cilj modula Ugostiteljska kuhinja je osigurati da polaznici razumiju organizaciju i rad glavnih i sporednih kuhinjskih prostorija za pripremu hrane, uključujući odabir odgovarajuće prostorije za specifične zadatke i procese obrade namirnica. Također, cilj je da polaznici budu u mogućnosti prepoznati potrebnu opremu, alate i pribor za različite kuhinjske prostorije

ŽIVEŽNE NAMIRNICE - razina 3

  • SIU 7: Živežne namirnice biljnog i životinjskog porijekla, 4 CSVET

Ovim modulom, polaznici će naučiti razlikovati vrste namirnica biljnog i životinjskog porijekla te njihovu ulogu i primjenu u kuharstvu. Također će steći znanje o različitim dijelovima mesa i načinima njihove termičke obrade, sposobnost odabira namirnica u skladu s receptima te vještinu procjene svježine i ispravnosti namirnica koristeći organoleptičku metodu.

PRIPREMA NAMIRNICA ZA OBRADU - razina 3

  • SIU 8: Mjerne jedinice u kuharstvu, 4 CSVET
  • SIU 9: Priprema i obrada živežnih namirnica, 7 CSVET

Cilj modula Priprema namirnica za obradu jest osposobiti polaznike za pripremu različitih namirnica prije njihove obrade u ugostiteljskoj kuhinji. Kroz ovaj modul, polaznici će razviti vještine u korištenju odgovarajućeg pribora za mjerenje tekućina, masa, duljina i količina namirnica. Također, stjecat će vještine mjerenja namirnica prema zadanim recepturama, primjene osnovnih matematičkih operacija za izračune te osiguranja preciznih količina namirnica prema normativima. Polaznici će također usvojiti tehnike pripreme namirnica, uključujući čišćenje, pranje, ljuštenje i rezanje, pripremu radnog prostora i odabir odgovarajućeg alata za obradu. Modul će ih osposobiti za sigurno rukovanje strojevima za mehaničku obradu namirnica pod nadzorom. Osim toga, polaznici će razviti kompetencije za primjenu metoda i tehnika obrade namirnica sukladno specifičnim recepturama i uputama kuhara, pravilno odlaganje neiskorištenih namirnica i korištenje raznovrsnog kuhinjskog inventara uz strogo pridržavanje higijenskih i sigurnosnih standarda.

OSNOVE OBRADE ŽIVEŽNIH NAMIRNICA - razina 3

  • SIU 10: Osnove obrade živežnih namirnica, 8 CSVET
  • SIU 11: Osnove pripreme jednostavnih slanih jela, 6 CSVET

Cilj modula Osnove obrade živežnih namirnica je pružiti polaznicima temeljno razumijevanje i vještine potrebne za obradu i pripremu različitih živežnih namirnica. Ovaj modul omogućuje polaznicima usvajanje znanja i vještina o alatima i tehnikama obrade, održavanju higijenskih standarda i sigurnosnim aspektima rada u kuharstvu. Cilj je osposobiti polaznike za samostalno pripremanje slanih jela visoke kvalitete, u skladu s propisima i zahtjevima tržišta. Kroz ovaj modul, polaznici će steći potrebne kompetencije za samostalnu obradu živežnih namirnica.

ZBRINJAVANJE OTPADA - razina 3

  • SIU 12: Zbrinjavanje otpada u pomoćnim ugostiteljskim zanimanjima, 2 CSVET

Cilj modula zbrinjavanje otpada je osnažiti polaznike da razumiju, prepoznaju i primijene odgovarajuće pristupe zbrinjavanju otpada različitih vrsta. Polaznici će biti sposobni razlikovati i identificirati specifične načine zbrinjavanja za različite vrste otpada, istaknuti važnost pravilnog zbrinjavanja posebnih otpada kao što su biorazgradivi materijali i iskorišteno ulje te razumjeti potencijalne posljedice neodgovarajućeg zbrinjavanja otpada. Također, cilj je osigurati da polaznici steknu sposobnost pravilnog razdvajanja otpada prema njegovim karakteristikama i da razviju vještine za postupanje s otpadom sukladno zakonodavstvu i propisima kako bi zaštitili okoliš.

KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK/ICA STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:

  1. Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji;
  2. Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara;
  3. Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora;
  4. Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje;
  5. Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima;
  6. Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice;
  7. Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke;
  8. Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina;
  9. Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji;
  10. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja;
  11. Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka;
  12. Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama;
  13. Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima;
  14. Sudjelovati u skladištenju namirnica.

 

Izvor slike: “Slika kreirana pomoću Microsoft Copilot AI alata.”

Vrsta programa

Osposobljavanje

Upisi u e radnu knjižicu

Da

Uvjeti za upis

  • posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1* HKO-a,
  • važeća sanitarna knjižica,
  • liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za PRIPREMU JEDNOSTAVNIH SLANIH JELA.

* Razina je 1 HKO je završeno osnovno obrazovanje.

Cijena

3.000,00 €

HZZ VAUČER za obrazovanje pokriva iznos u cijelosti.

Ponudu za vaučer zatražite na upisni@pou.hr.

Za izdavanje ponude potrebni su nam vaši osobni podatci i to: ime i prezime, adresa s osobne iskaznice, poštanski broj i mjesto, vaš OIB i e-mail.

Potrebne isprave

Dokumenti potrebni za upis (uz predočenje originala):

  • preslika javne isprave o završenoj zadnjoj cjelovitoj kvalifikaciji (svjedodžba / završna svjedodžba škole / diploma fakulteta),
  • važeća sanitarna knjižica,
  • liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za PRIPREMU JEDNOSTAVNIH SLANIH JELA,
  • preslika domovnice (ne starija od šest mjeseci od datuma izdavanja),
  • preslika rodnog lista (ne stariji od šest mjeseci od datuma izdavanja),
  • preslika osobne iskaznice,
  • HZZ ugovor o dodjeli vaučera za obrazovanja (ako plaćate putem vaučera),
  • upisnica u programobrazovanja,
  • ugovor o obrazovanju.

Mogućnost plaćanja

  • HZZ VAUČEROM za obrazovanje,
  • karticama Maestro i Visa ZGB, ESB, PBZ  Premium VISA i DINERS do 12 rata, Maestro i VISA Privredne banke do 24 rate,
  • u cijelosti gotovinom ili debitnim karticama odmah kod upisa u program,
  • uplatom na žiro račun na temelju naloga za plaćanje.

Trajanje programa

1275 sati.

NAČIN IZVOĐENJA NASTAVE:

  • redovitom nastavom, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa  prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 275 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 870 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 130 sati. 

Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija, kao i u prostorima poslodavaca.

UVJETI STJECANJA PROGRAMA (ZAVRŠETAK PROGRAMA):

  • stečenih 51 CSVET boda
  • Uspješna završna provjera stečenih znanja, usmenim i/ili pisanim provjerama te provjera vještina polaznika, projektnim i problemskim zadatcima, a temeljem unaprijed određenih kriterija vrednovanja postignuća.

O završnoj provjeri vodi se zapisnik i provodi ju tročlano povjerenstvo. Svakom polazniku, nakon uspješno završene završne provjere, izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela.

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na

01 6003 000

ili pošaljite upit e-poštom na adresu

upisni@pou.hr

Moglo bi vas zanimati