Program obrazovanja za stjecanje djelomične KVALIFIKACIJE POSLUŽITELJ HRANE I PIĆA (osposobljavanje, 39 CSVET boda)
POČETAK PROGRAMA:
ZAVRŠETAK PROGRAMA:
NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)
SIGURNOST NA RADU - razina 3
Cilj modula Zaštita na radu u ugostiteljstvu je osigurati da polaznici razumiju ulogu zaštite na radu, prepoznaju osnovne izvore opasnosti na radnom mjestu te primjenjuju odgovarajuću zaštitnu opremu pri rukovanju alatima i opremom.
HIGIJENA U UGOSTITELJSTVU - razina 3
-
SIU 2: Osobna higijena u ugostiteljstvu, 2 CSVET
-
SIU 3: Higijena radnog prostora, 4 CSVET
-
SIU 4: Sredstva i pribor za održavanje higijene radnog prostora, 4 CSVET
Ovim modulom, polaznici će naučiti važnost osobne higijene, temeljne korake održavanja osobne čistoće te pravila o higijeni prilikom izvođenja radnih procesa u ugostiteljstvu. Također, stjecat će vještine održavanja čistog i sanitarnog radnog prostora, pravilno čišćenje i dezinfekciju radnih površina, prepoznavanje potencijalnih izvora kontaminacije i primjenu higijenskih standarda u svim dijelovima ugostiteljskog prostora.
OSNOVE UGOSTITELJSKOG POSLUŽIVANJA - razina 3/4
-
SIU 5: Osnove ugostiteljskog posluživanja, 4 CSVET
-
SIU 6: Prostorije za posluživanje gostiju, 2 CSVET
Cilj modula Osnove ugostiteljskog posluživanja je osigurati da polaznici steknu temeljno razumijevanje ključnih aspekata posluživanja u ugostiteljskom sektoru.
PRIPREMNI RADOVI U UGOSTITELJSKOM PROSTORU - razina 4
-
SIU 7: Pripremni radovi u konobarskoj pripremnici, 3 CSVET
-
SIU 8: Pripremni radovi u blagovaonici, 3 CSVET
-
SIU 9: Pripremni radovi u točioniku pića, 3 CSVET
Cilj modula je osposobiti polaznike za obavljanje pripremnih radova u različitim dijelovima ugostiteljskog objekta: konobarskoj pripremnici, blagovaonici i točioniku pića.
POSLUŽIVANJE GOSTA - razina 4
-
SIU 10: Posluživanje hrane i pića u prolaznom restoranu, 4 CSVET
-
SIU 11: Posluživanje hrane i pića u pansionskom restoranu, 4 CSVET
Cilj modula Posluživanje gosta je osposobiti polaznike za uspješno i efikasno posluživanje hrane i pića u različitim vrstama ugostiteljskih restorana. Polaznici će razviti vještine za odabir i primjenu odgovarajućih načina posluživanja prema vrsti i pripremi jela te prema vrsti obroka. Također, modul će ih osposobiti za izvođenje svih pripremnih i završnih radova za posluživanje u prolaznom i pansionskom restoranu, uključujući postavljanje postava prema zadanom meniju, posluživanje gostiju hranom i pićem te završne radove nakon obroka
POSLOVNI BONTON U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU - razina 4
Cilj modula Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu je osigurati da polaznici razviju stručnost u primjeni poslovnog bontona kao ključnog alata za uspješnu komunikaciju i interakciju u turističkom i ugostiteljskom sektoru.
ZBRINJAVANJE OTPADA - razina 3
Cilj modula Zbrinjavanje otpada je osnažiti polaznike da razumiju, prepoznaju i primijene odgovarajuće pristupe zbrinjavanju otpada različitih vrsta.
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK/ICA STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:
- Razlikovati vrste i namjenu prostorija u ugostiteljskom objektu;
- Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene; radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće;
- Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama;
- Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora);
- Izvršiti završne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskog odjela;
- Obaviti pripremne radove u poslužnom odjelu prije početka dnevnog poslovanja;
- Objasniti postupak pripreme pića i napitaka;
- Prezentirati i dekorirati piće u odgovarajućim čašama;
- Rukovati aparatima i sitnim inventarom sukladno pravilima ugostiteljskog objekta;
- Primijeniti pravila bontona u poslovnoj komunikaciji;
- Primijeniti i pratiti zakonske odredbe o hrani;
- Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja;
- Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka;
- Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima;