Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

STAROHRVATSKA MITOLOGIJA

U ljetnom semestru nastavlja se i beskonačna priča o mitologijom isprepletenoj sadašnjosti. Nove teme o kojima smo kao djeca slušali u legendarnim bajkama. Već smo u prošlom semestru vidjeli da i Hrvati imaju bogatu izvornu mitologiju koja ima tragove i u našem svakidašnjem životu. Pošto su teme nove program mogu upisati i novi polaznici.

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: srijedom 11 - 13 sati, soba 216

GOVORNICI I GOVORI KROZ POVIJEST

Retorika (grč.), vještina slikovita i uvjerljiva usmenoga ili pismenoga izražavanja; temeljna načela pisanja retorskih sastava ili javnih govorničkih nastupa. U početku je ta riječ značila vještinu kazivanja, govorenja (ars dicendi) da bi poslije počela označivati norme koje upravljaju govorničkim umijećem, a zatim normativnu disciplinu književnog stvaralaštva. Različita je od estetike, u opreci je prema dijalektici, može se promatrati kao razvijanje gramatike (teorija jezika), ili pak kao tehnika s pomoću koje nastaje književni tekst. (Hrvatski leksikon)

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: četvrtkom 11 – 13, soba 220

KNJIŽEVNI SEMINAR

Nakon nekoliko semestara druženja uz razgovore o pročitanim književnim djelima, od klasika, preko hitova do manje poznatih ili nepoznatih pisaca evo i prvog književnog seminara nastalog temeljem prijedloga polaznika. Naslove za čitanje preporučili su polaznici Sveučilišta za treću životnu dob, pa ne sumnajmo da će biti dinamično!. Pridružite nam se utorkom od 9.30 do 11.00 u razgovoru o naslovima koje su polaznike potaknuli na promišljanje. Proputujmo zajedno književnim svjetovima: osluhnimo buku vremena u SSSR-u, poslušajmo Hadrijanovu ispovijed, istražimo svoje vlastite popise želja. Uz europske klasike čeka nas i izbor iz hrvatske suvremene proze: Ivica Đikić, Igor Štiks, Slavenka Drakulić. Pridružite nam se! Svi su dobrodošli! Naš sedmi ciklus razgovora neka bude Vaš prvi!

Voditelj: Dinko Kreho
Vrijeme održavanja: utorkom 9,30-11, soba 221/1

URUŠAVANJE MEĐUNARODNOGA PORETKA - uzroci i posljedice

Oduvijek su dvije dominantne sile istoka i zapada, SAD i Sovjetski Savez (danas Rusija), značajno utjecale na međunarodni svjetski poredak.  Na području politike, ekonomije, ekologije, na planu rata i mira. Administracija predsjednika Trumpa otvoreno dovodi u pitanje  smisao postojanja svjetskih organizacija koje bi trebale pridonijeti globalnoj sigurnosti, slobodnoj trgovini, širenju demokratizacije društva i ljudskih prava. Sve jači postaje i treći lider, Kina. Kako će se situacija u globalnoj svjetskoj politici posložiti pokazat će budućnost, a za sve koje zanimaju te aktualne teme ovaj kolegij je "top".

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 11-13, Mala dvorana

Upisi

Za nove polaznike i nove programe
od 18. do 22.2.2019.
za polaznike koji nastavljaju program
od 1. do 22.2.2019.

UPISNI URED (9-18 sati)
tel: 6003-020 (tajništvo)
6003-000, 0800-321-321

www.pou.hr, treca.dob@pou.hr

Trajanje školske godine

Zimski semestar

od 15.10.2018. do 15.2.2019.
(16 tjedana po 2 školska sata * 32 školska sata)

Proljetni semestar

od 25.2.2019. do 7.6.2019.
(14 tjedana po 2 školska sata * 28 školskih sati)

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za proljetni semestar:
690 kn (na rate karticama) ili odjednom 650 kn
promotivni programi - 370 kn
popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na
0800 321 321
ili pošaljite upit

Pošalji upit