Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

Kako je Potrugal otišao u svijet?

Kolegij je nastavak serije predavanja o općoj, političkoj i kulturnoj povijesti zemalja portugalskog jezičnog izraza (Portugal, Brazil, Angola, Gvineja Bisau, Zelenortska Republika, Sveti Toma i Princ, Mozambik, Istočni Timor).

Posebno će biti riječi o glazbenim, književnim, gastronomskim i religijskim tradicijama luzofonskoga svijeta.

Predavanja će biti popraćena kratkim filmovima, prezentacijama i fotografijama.

Voditelj: Želimir Brala
Vrijeme održavanja: utorak, 09:00 - 10:30

Kratka priča za ovaj tjedan

Kratka priča je kraljica suvremenog proznog izraza, koja poziva na promišljanje svakoga retka, istraživanje različitih aluzija i referenci. Što kratka priča govori o suvremenom svijetu? Kako ga analizira? Što prepoznaje kao boljke, kao rane, kao lake ili teške teme? Semestar posvećujemo kratkoj formi priče u njezinu suvremenom ruhu, hrvatskom i europskom, s jednim izletom u začudne svjetove norveške bajke. A da bismo svi zajedno znali prepoznati kvalitetu kratke priče, krećemo s uvodom uz naputke profesionalnog čitatelja: kako čitati priču. Iz svake zbirke priča na satu ćemo analizirati jednu, unaprijed određenu, a ostale priče u svakoj knjizi svi su pozvani pročitati za vlastiti čitateljski „gušt“.

Foto - http://www.freepik.com" / Designed by rawpixel.com / Freepik

Voditelj: dr. sc. Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorak 10:00-11:30, ONLINE, putem ZOOM-a

Populizam i budućnost demokracije

Posljednjih godina populizam je postao ozbiljan politički fenomen u razvijenim liberalnim demokracijama. Redovito povezan s protestnim pokretima građana koji su nezadovoljni načinom funkcioniranja modernih političkih institucija i elitama koje ih predstavljaju, populizam potiče na preispitivanje ustavnopravnih okvira, normi i prakse postojećih liberalnih demokracija. Umjesto na poboljšanju rada institucija populisti inzistiraju na referendumima i na plebiscitarnom izjašnjavanju Moglo bi se reći da populizam – kao nedvojbeno demokratski fenomen – istodobno izražava volju građana za više demokracije, ali i otvara mogućnosti za urušavanje demokratskih institucija.

(foto: Macrovector_Official / Freepik, izvor: http://www.freepik.com)

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: četvrtak 9:30-11:00 , UŽIVO i ONLINE, putem ZOOM-a

Simbolika i važnost nakita latinoameričkog dijela svijeta

U ovom semestru,  susrest ćemo se sa simbolikom i ljepotom kulture, umjetnosti i šarenog zveckavog nakita karakterističnog za predjele današnjeg Čilea, Brazila, Argentine, Urugvaja i ostalih latinoameričkih zemalja.

Latinoamerička umjetnost, kultura i tradicije  koje su se razvile u Mezoamerici, Srednjoj Americi i Južnoj Americi nakon kontakta sa Španjolcima i Portugalcima počevši od 1492/1500 godine djeluju i danas. Otkriće, osvajanje i naseljavanje Amerike stvorilo je ogromne promjene u starosjedilačkim kulturama i načinu života. Stoljećima su autohtoni američki narodi gradili i ostvarivali  civilizacije koje su se temeljile na njihovim specifičnim otkrićima, znanostima, umjetnosti, arhitekturi i zanatima. Dominirala su raskošna carstava Inka i Asteka, ali zanimljive su i raštrkane  manje skupine nomadskih naroda Indijanaca. Latinska Amerika često traga  za vlastitim identitetom, umjetnici se  osvrću  na svoju prošlost, kulturu, religiju, političko okruženje i iznad svega na vlastitu  maštu i kreativnost  kako bi stvorili posebnu tradiciju latinoameričke umjetnosti. U ovom semestru,  susrest ćemo se sa simbolikom i ljepotom kulture, umjetnosti i šarenog zveckavog nakita karakterističnog za predjele današnjeg Čilea, Brazila, Argentine, Urugvaja i ostalih latinoameričkih zemalja.

(foto: Salome with the Head of Saint John, Lucas Cranach /  izvor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lucas_Cranach_der_%C3%84ltere,_Damenbildnis,_fr%C3%BCher_Salome_mit_dem_Haupt_Johannes_des_T%C3%A4ufers.jpg)

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: SRIJEDA / jedan tjedan poslijepodne, jedan tjedan ujutro / POSLIJEPODNEVNI TERMIN od 15:15 do 16:45, JUTARNJI TERMIN od 9:15 do 10:45 / Prvi tjedan nastave - poslijepodne

Put oko svijeta u 30 sati

Upoznajte se sa kulturom, načinom života i običajima u ovim zanimljivim zemljama i gradovima: Litva, Balkanska tura, južna Italija, Camino de Santiago, New York, Kanada, Turska, Cipar, Kreta, Malta, Tunis

Voditelj: Ivana Ćepulić
Vrijeme održavanja: petak 17:00-18:30

Kina u sustavu međunarodnih odnosa

Od svih zemalja u razvoju Kina se najviše okoristila procesom globalizacije. U iznimno kratkom roku od statusa nerazvijene, seljačke zemlje uzdigla se do statusa druge najjače ekonomske, tehnološke i vojne sile svijeta. Prihvativši pravila globalne neoliberalne ekonomije na međunarodnom planu Kina je istodobno učvrstila model autoritarne jednostranačke vlasti na domaćem planu. Rast njezina međunarodnog utjecaja na Zapadu je pobudio strahove da bi Kina, ako postane prva ekonomska sila svijeta, mogla doći u iskušenje da svima nameće svoj politički model. Sprječavanje širenja autoritarizma i obrana liberalne demokracije ideološko je opravdanje za novi hladni rat koji je Zapad, pod vodstvom Sjedinjenih Država, pokrenuo protiv Kine pokušavajući, ponajprije, onemogućiti njezino ekonomsko i vojno jačanje. Kako će se Kina snaći u okolnostima sve učestalijih sankcija i sve snažnije konfrontacije na ideološkom i sigurnosnom planu?

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda, 11:00-12:30, UŽIVO i ONLINE, putem ZOOM-a

Slike svijeta kroz arheologiju Europe

Kroz niz tematski povezanih cjelina zaokružit ćemo mnogo od onoga što nam je ostalo od velikih civilizacija staroga svijeta – kako u Europi tako i kod nas. Svi smo naime, sudionici povijesti zemalja koje čine današnju europsku civilizaciju. Neke od tema ovog kolegija su:
Što je «europsko» na UNESCO-vom popisu svjetske baštine?, Slike svijeta, Grčka – kolijevka europske civilizacije, Pauzanija, Grčki pjesnici i filozofi, J. J. Winckelmann – H. Schliemann – Th. Mommsen, M. P.Katančić – J. Brunšmid – V. Hoffiller, Antički govornici, Rim, Antički gradovi u Hrvatskoj, Na izmaku antike.

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: četvrtak, 11:30-13:00, ONLINE, putem ZOOM-a

Povijest umjetnosti talijanskog i europskog slikarstva- figura žene od Srednjeg vijeka do Belle Époque

Ženski lik je jedna od najfascinantnija tema slikarstva i kiparstva. Stoga ćemo na ciklusu predavanja u ljetnom semestru proučiti činjenicu kako su žene oduvijek imale središnju ulogu u povijesti talijanske umjetnosti. Na koji način su se prikazivale ili kako se smatralo da bi trebale biti naslikane. Promatrat ćemo ih kroz najveće renesansne, barokne i slikare XIX . stoljeća. Raffaello, Tiziano, Caravaggio, Tiepolo, Zandomeneghi, De Nittis i Boldini posvetili su nezaboravne portrete plemkinjama, aristokratkinjama i pučankama naglašavajući žensku osobnost, eleganciju, karakter, senzualnost i najsuptilnije nijanse ženskog svijeta.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: srijeda, JEDAN TJEDAN POSLIJEPODNE, JEDAN TJEDAN UJUTRO POSLIJEPODNEVNI TERMIN: 16:50-18:20; JUTARNJI TERMIN: 11-12:30, ONLINE / Prvi tjedan nastave – poslijepodne

Zaigrajmo šah

Na ovom kolegiju polaznici će se upoznati s:

  • poviješću šaha (porijeklo, povijesni razvoj, velika imena u povijesti šaha, razne priče i anegdote, percepcija šaha u javnosti, izrazi za figure na stranim jezicima itd.).
  • povezanosti šaha i računala, šahovskim programima i njihovom razvoju, postojećim on line šahovskim platformama
  • korištenjem znanje šaha u drugim profesijama
  • šahovskim rubrikama po novinama, šahovska literatura, šah u štampi i u on line formama

Naravno, šah će se i igrati međusobno u uzbudljivim šahovskim turnirima.

Tko već nešto zna o šahu proširiti će horizonte, tko se zanima za svijet šaha doznati će kako igranje šah izgleda u svijetu, a svi oni koji igraju on line dobit će dodatno znanje!

Voditelj: Goran Antunac, završio Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, diplomirao fiziku na PMF-u u Zagrebu. Bio je višestruki juniorski prvak u šahu te ima titulu Međunarodnog majstora. Godine 2001. uspostavio je poseban rad sa mladima. Aktivan je još uvijek kao igrač, ali više kao organizator, konzultant, trener i mentor nekoliko mlađih igrača.
Vrijeme održavanja: srijeda, 11:00-12:30

Upisi

od 31. 1. 2022. do 11. 2. 2022.
u Upisnom uredu od 8 do 17:30 sati
Telefoni:
6003-000, 6003-001, 0800-321-321,
6003-024.

Trajanje

LJETNOG SEMESTRA
od 14. 2. 2022. do 27. 5. 2022.
(15 tjedana po 2 školska sata)
 
 
 

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za ljetni semestar:
  • 730,00 kn (na rate karticama)
  • 700,00 kn (on-line programi)
  • 690,00 kn za plaćanje u cijelosti gotovinom
  • popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na

0800 321 321

ili pošaljite upit e-poštom na adresu

upisni@pou.hr