Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

ČUDESNI GRADOVI STARIH CIVILIZACIJA

Nastavljamo naše čudesno putovanje kroz povijest –
od svima nam poznatih Atene ili Rima do onih za koje
je malo tko čuo, kao što su na primjer Aksum,
Paliputra ili Xiongnu konfederacija.
Tko zna, možda saznamo nešto novo o tome kako je
svijet izgledao prije više od tisuću godina?

Voditelj: Hrvoje Miloloža, mag. hist.
Vrijeme održavanja: srijedom, 9,30-11, soba 227

STAROHRVATSKA MITOLOGIJA

U ljetnom semestru nastavlja se i beskonačna priča o mitologijom isprepletenoj sadašnjosti. Nove teme o kojima smo kao djeca slušali u legendarnim bajkama. Već smo u prošlom semestru vidjeli da i Hrvati imaju bogatu izvornu mitologiju koja ima tragove i u našem svakidašnjem životu. Pošto su teme nove program mogu upisati i novi polaznici.

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: srijedom 11 - 13 sati, soba 216
Promotivno

(NE)POZNATA ZEMLJA

U Sveučilištu za treću životnu dob odlučili smo svakog semestra jedan kolegij posvetiti temama vezanim uz život u skladu s prirodom.  Tako smo prošli semestar šetali šumom i družili se s zanimljivim šumskim stanovnicima - gljivama. Ovaj semestar bavit ćemo se globalnom razinom. Svjedoci smo velikih klimatskih promjena koje ubrzano uništavaju naš okoliš. Nestajanje šuma, otapanje ledenjaka, katastrofalni požari i poplave, velike vrućine, postaju svakodnevnica u mnogim krajevima svijeta. Što „mali“ čovjek, npr.polaznik STŽD  može učiniti za spas jedne nam i jedine planete zemlje? Kao prvo, oboružati se znanjem! A potom to znanje prenositi dalje.  Ovaj kolegij upoznati će Vas s ljepotama i čudima prirode o kojima još sigurno niste sve znali i koje treba sačuvati za nove generacije. I mali komadić papira bačen na pravo mjesto pridonosi tome !

Voditelj: Josipa Rodić, prof. geografije
Vrijeme održavanja: četvrtkom, 13-14,30, soba 227
Promotivno

PUTOVANJE KROZ PROŠLOST ZEMLJE I SVEMIRA - 2. dio - SVEMIR

Naša Zemlja je samo jedan mali dio Sunčevog sustavu. Tu su i ostali planeti. A naše Sunce samo je jedna od mnogobrojnih zvijezda u našoj Galaksiji. A naša galaksija samo je jedna od mnogobrojnih u svemiru. Gledajući već u Sunce gledamo u prošlost. Svemirske udaljenosti su takve da svjetlosti treba mnogo vremena da našim očima donese informaciju iz udaljenih dijelova svemira. Zato će nas, nakon prvog semestra kad smo se više bavili ZEMLJOM ovaj ciklus predavanja odvesti u prošlost svemira kako bismo bolje mogli razumjeti svijet koji nas okružuje. Počevši od prapovijesti, narodi su promatrali zbivanja na nebu i pokušavali ih objasniti. Antičko doba dalo je prva prava mjerenja i rezultate kojima se spoznaja o našem mjestu u svemiru počela smisleno istraživati. Kopernikova slika svemira promijenila je dotadašnje spoznaje i znanja. Pojava teleskopa omogućila je znatno detaljnija promatranja i istraživanja svemira. Ovaj će ciklus stoga biti posvećen upoznavanju svemira i boljem razumijevanju procesa koji se u njemu događaju.

Voditelj: Zvonimir Drvar, voditelj planetarija Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT)
Vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 9,30 do 11,15, soba 220

APSURD U RUSKOJ FIKCIJI I RUSKOJ ZBILJI

U zamršenim političkim međunarodnim odnosima na globalnoj razini Rusija je oduvijek imala važno mjesto. Kako u dalekoj prošlosti, tako i danas. Stoga ovaj program preporučujemo kao nastavak programa o Rusiji, s jedne strane, jer će  posredstvom književnosti  približiti društveno povijesni trenutak jednog vremena.  A s druge i  kao inačicu programa Urušavanje međunarodnog poretka jer ono što se davno zbivalo u Rusiji uvijek ima odraza i na današnji trenutak.

 

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 9,30-11, soba 220

KNJIŽEVNI SEMINAR – preporučili polaznici!

Nakon nekoliko semestara druženja uz razgovore o pročitanim književnim djelima, od klasika, preko hitova do manje poznatih ili nepoznatih pisaca evo i prvog književnog seminara nastalog temeljem prijedloga polaznika. Naslove za čitanje preporučili su polaznici Sveučilišta za treću životnu dob, pa ne sumnajmo da će biti dinamično!. Pridružite nam se utorkom od 9.30 do 11.00 u razgovoru o naslovima koje su polaznike potaknuli na promišljanje. Proputujmo zajedno književnim svjetovima: osluhnimo buku vremena u SSSR-u, poslušajmo Hadrijanovu ispovijed, istražimo svoje vlastite popise želja. Uz europske klasike čeka nas i izbor iz hrvatske suvremene proze: Ivica Đikić, Igor Štiks, Slavenka Drakulić. Pridružite nam se! Svi su dobrodošli! Naš sedmi ciklus razgovora neka bude Vaš prvi!

Voditelj: dr. sc. Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorkom 9,30-11, soba 221/1

TURSKA, TAKO BLIZU A JOŠ UVIJEK NEDOVOLJNO POZNATA ZEMLJA

Ove godine pobliže ćemo upoznati Tursku, zemlju koja je oduvijek imala značajan utjecaj na europska i svjetska  zbivanja. Upoznat ćemo posebno bogatu povijest  u kojoj značajno mjesto zauzimaju kompleksni višestoljetni tursko-hrvatski odnosi, a tragovi Turaka u hrvatskoj povijesti su brojni. Kolegij će se baviti poviješću, religijskim raznolikostima, jezikom, kulturom te  sadašnjošću koja Tursku ponovo izbacuje na sam vrh značajnih zemalja svijeta. U okviru terenske nastave planiran je  posjet kulturno-umjetničkim događanjima u organizaciji Hrvatsko-turskog društva prijateljstva odnosno instituta Yunus Emre.

Voditelj: Anđelko Vlašić i gosti
Vrijeme održavanja: četvrtak, 9,30-11, soba 216

LIKOVNI GOVOR

Nakon niza odabranih tema iz povijesti umjetnosti, vraćamo se likovnom govoru koji nam često nedostaje u tumačenju pa time i shvaćanju likovnih djela. Kao što glasovi ili slova povezani gramatičkim pravilima čine artikuliranu rečenicu, tako i likovni elementi povezani pravilima kompozicijskih načela čine likovnu artikuliranu „rečenicu“ odnosno likovno djelo. Polaznici će se upoznati s izražajnim likovnim elementima tj. sredstvima koja sačinjavaju umjetnička djela. Pojedina reprezentativna djela iz svih umjetničkih grana i razdoblja će se analizirati, a sve kako bismo približili tajni govor umjetnosti. Program uz klasično predavanje predviđa i radionički dio s vježbama koje će polaznicima pomoći da uđu u svijet umjetnosti.

Voditelj: Maja Burger
Vrijeme održavanja: utorak 14-15,30, soba 227

URUŠAVANJE MEĐUNARODNOGA PORETKA - uzroci i posljedice

Oduvijek su dvije dominantne sile istoka i zapada, SAD i Sovjetski Savez (danas Rusija), značajno utjecale na međunarodni svjetski poredak.  Na području politike, ekonomije, ekologije, na planu rata i mira. Administracija predsjednika Trumpa otvoreno dovodi u pitanje  smisao postojanja svjetskih organizacija koje bi trebale pridonijeti globalnoj sigurnosti, slobodnoj trgovini, širenju demokratizacije društva i ljudskih prava. Sve jači postaje i treći lider, Kina. Kako će se situacija u globalnoj svjetskoj politici posložiti pokazat će budućnost, a za sve koje zanimaju te aktualne teme ovaj kolegij je "top".

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 11-13, Mala dvorana

ZVJEZDANI TRENUCI GLAZBENE SCENE – opera, opereta, musical

U novom semestru, prvo polugodište 2020. godine, a nastavno na dobra iskustva postignuta predstavljanjem opernih naslova video prikazima s dvd-ova, prijedlog je da se prikazuje antologijske naslove opernih, operetnih i musical izvedbi.

Voditelj: dr.sc. Zdenka Weber
Vrijeme održavanja: srijeda, 11-13, soba 227

Upisi

Za nove polaznike i nove programe
od 18. do 22.2.2019.
za polaznike koji nastavljaju program
od 1. do 22.2.2019.

UPISNI URED (9-18 sati)
tel: 6003-020 (tajništvo)
6003-000, 0800-321-321

www.pou.hr, treca.dob@pou.hr

Trajanje školske godine

Zimski semestar

od 15.10.2018. do 15.2.2019.
(16 tjedana po 2 školska sata * 32 školska sata)

Proljetni semestar

od 25.2.2019. do 7.6.2019.
(14 tjedana po 2 školska sata * 28 školskih sati)

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za proljetni semestar:
690 kn (na rate karticama) ili odjednom 650 kn
promotivni programi - 370 kn
popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na
0800 321 321
ili pošaljite upit

Pošalji upit