Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

Bella Italia - Barokno slikarstvo, kiparstvo i arhitektura

Od kasne renesanse do neoklasicizma, monumentalnim i fantastičnim itinerarom povest će nas Carracci, Caravaggio, Gentileschi, Reni, Barbieri, Guercino i drugi. Osvrnut ćemo se i na Nizozemce Rembrandta i Vermeera, Flamance Rubensa i Van Dycka te francuske i španjolske umjetnike toga vremena. Otkrit ćemo i genijalnost arhitekture Borrominija, ali i kiparstva kipara arhitekta Berninija. Nakon slikarstva i kiparstva seicenta (XVII st.) i settecenta (XVIII st) uplovit ćemo u stvaranje moderne Europe.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: utorak 09:30-11, soba 227

Bella Italia - Multikultura i umjetnost

Ovaj put o Italiji ležernije i drugačije. Doživjet ćemo spoj umjetnosti, kulture, arhitekture, glazbe, običaja, kulinarstva i gastronomije mediteranskoga i alpskog podneblja, tipičnih proizvoda i aktivnosti koje stvaraju šaroliku lepezu Italije, od sjevera do juga. Kroz glazbu i prirodne ljepote, geografski položaj i vegetaciju predstaviti će se svaka regija u punom sjaju. Italija kroz tisućljeća u sebi pohranjuje brojne vrijednosti svjetske umjetnosti, kulturne baštine i UNESCO-om zaštićena područja, gradove i umjetnička djela.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: ponedjeljak 09:30-11, soba 227 i ponedjeljak 11:15-12:45, soba 227
Promotivno

Bestseleri u književnosti

Još nešto za knjigoljupce! Bestseleri. Književna djela danas nose razne etikete, a neke od poželjnijih, iz perspektive trgovaca knjigama, svakako su da je knjiga bestseler ili hit. Na internetskim portalima redovito se postavljaju liste idealnih knjiga za ljeto, za godišnji odmor, liste hitova koje obavezno treba pročitati, itd. Ove jeseni i zime čitat će se i raspravljati o bestselerima autora i autorica iz različitih kultura, od Hrvatske do Nigerije i Japana, na listi će se naći nobelovci, dobitnici raznih nagrada, razvikani autori, ali i oni koje inače ne bi bili primijećeni.

Voditelj: dr.sc. Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorak 09:30-11, soba 221/1
Promotivno

Čovjek u svemiru

Sasvim ste uvjereni da vas ne zanima ni svemir niti zakoni fizike, jedva ste čekali da je se riješite nakon gimnazije! No, vjerujemo da će čak i u vama probuditi znatiželju naslovi poput „Oči za svemir“ ili „Nebo kao knjiga za čitanje“, a i „Bjesovi u središtu Zemlje“ zvuči zanimljivo. Pa još kada se tome doda i „Medeni mjesec fizike atoma i astronomije“ i „Gluhi kozmos – kao da galaksije ne komuniciraju“, možda promijenite mišljenje.

Voditelj: prof. dr.sc. Vladis Vujnović
Vrijeme održavanja: utorak 11-13, soba 216
Promotivno

Hrvatski književnici 19. stoljeća

Burno 19. stoljeće iznjedrilo je velikane pera, koji su svojim radom zadužili hrvatsku književnost i čija su djela i danas predmet istraživanja. Književnici političari, političari pjesnici te glazbenici preporoditelji u to doba buđenja nacinalne svijesti gotovo su redovita pojava pa će kroz kolegij "prodefilirati" i Gaj i Sakcinski i Mažuranić, ali i Josip Jelačić i Petar Preradović te Vatroslav Lisinski i Maksimilijan Vrhovac. Toj plejadi hrvatskih muževa od značaja koji su se primili pera pridružuje se ženski trolist, Dragojla Jarnević, Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić. Prava poslastica! Predavanja uključuju čitanje ulomaka iz pojedinih djela te njihovu analizu.

Voditelj: Kristina Repar
Vrijeme održavanja: četvrtak 13-15, soba 221/1

Impresionizam u glazbi - francuski uzor i hrvatski primjeri

Glazba ponovno na repertoaru! Cijenjena muzikologinja s diplomatskom karijerom dr. sc. Zdenka Weber približit će nam jedno zahtjevno glazbeno razdoblje, impresionizam i to detaljnim upoznavanjem njegova najznačajnijega predstavnika, Clauda Debussyja. Saznat ćemo gotovo sve o tome skladatelju, od mladih dana do poznoga razdoblja, upoznati njegov glazbeni jezik i njegov opus, uzore i utjecaje.Kolegij zaključuje niz predavanja o utjecaju Debussyja na hrvatske umjetnike.

Voditelj: dr.sc. Zdenka Weber
Vrijeme održavanja: četvrtak 13-15, soba 216

Kulturna ekologija

Izazov za sve znatiželjne umove! Novi pojam, nova kategorija u znanstvenome svijetu. Kulturna ekologija ističe važnost svih živih bića na planetu koja u antropocentričnom svijetu nisu ravnopravna iako su nezaobilazni sudionici u oblikovanju čovjekove kulture. Nizom predavanja različitim humanističkim pristupima, od Biblije preko arheoloških, etnoloških i inih gledišta do novo-medijskih prezentacija, sve vrste promišljat će se kao ravnopravni stanovnici planeta Zemlje u suživotu. Zainteresirani? Dakako, dobrodošli u neke nove i drugačije teme s kojima će vas upoznati stručni tim znanstvenica s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Voditelj: prof.dr.sc. Antonija Zaradija Kiš, nositeljica kolegija
Vrijeme održavanja: četvrtak 11-13, soba 227

Malezija, Azija u malom

Pun pogodak za ljubitelje egzotičnih krajeva! U Maleziji su jezgrovito sublimirane sve posebnosti, atrakcije, draži i zanos Istoka. To je jedna od kulturno najbogatijih i najraznolikijih zemalja Azije. Na relativno malom području je skupljeno više rasa, religija i jezika. Niti jedna druga azijska zemlja nema među svojim stanovništvom tri najveće azijske rase - Malajce, Kineze i Indijce koji stoljećima žive zajedno uz mnoštvo drugih etničkih grupa. A glavni grad Kuala Lumpur je melting pot različitih kultura cijeloga jugoistočnog dijela Azije. Upoznat ćemo i ostale zemlje ASEANa pod vodstvom bivše diplomatkinje u Maleziji.

Voditelj: mr.sc. T. Carev Maruna
Vrijeme održavanja: ponedjeljak 11-13, soba 216

Rusija - nekad i sad

Kolegij prati političku povijest Rusije od njezinog osnivanja (Kijevska Rusija) do suvremene Ruske Federacije, ove godine s posebnim naglaskom na kulturu. Nit vodilja cijelog kolegija je utvrđivanje političkih i kulturnih obrazaca tijekom ruske povijesti koji utječu na današnjicu. Osim u obliku predavanja, nastava će se odvijati i putem razgovora s gostima te putem projekcije odabranih filmova i posjeta izložbama i koncertima.

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 11-13, MD

Umjetnice koje su promijenile svijet

Kroz ovaj kolegij upoznajemo slikarice, arhitektice, fotografkinje i konceptualne umjetnice čiji je angažman obilježio povijest umjetnosti. Osim biografskih detalja i proučavanja likovnih i arhitektonskih primjera, istražit ćemo širi društveni kontekst i vrijeme kojem su pripadale.

Voditelj: Hanan El Sayed
Vrijeme održavanja: srijeda 18-19:30, MD

Upisi

od 12.09.2018. do 12.10.2018.

UPISNI URED (9-18 sati)
tel: 6003-020 (tajništvo)
6003-000, 0800-321-321

www.pou.hr, treca.dob@pou.hr

Trajanje školske godine

Zimski semestar

od 15.10.2018. do 15.02.2019.
(16 tjedana po 2 školska sata * 32 školska sata)
Upisi u proljetni semestar traju od 18.02.2019. do 23.02.2019.

Proljetni semestar

od 25.02.2019. do 07.06.2019.

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za zimski semestar: 750 kn (na rate karticama) ili odjednom 690 kn
promotivni programi - 370 kn
popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na
0800 321 321
ili pošaljite upit

Pošalji upit