Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

Bella Italia - Barokno slikarstvo, kiparstvo i arhitektura

Od kasne renesanse do neoklasicizma, monumentalnim i fantastičnim itinerarom povest će nas Carracci, Caravaggio, Gentileschi, Reni, Barbieri, Guercino i drugi. Osvrnut ćemo se i na Nizozemce Rembrandta i Vermeera, Flamance Rubensa i Van Dycka te francuske i španjolske umjetnike toga vremena. Otkrit ćemo i genijalnost arhitekture Borrominija, ali i kiparstva kipara arhitekta Berninija. Nakon slikarstva i kiparstva seicenta (XVII st.) i settecenta (XVIII st) uplovit ćemo u stvaranje moderne Europe.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: utorak 09:30-11, soba 227

Bella Italia - Multikultura i umjetnost

Ovaj put o Italiji ležernije i drugačije. Doživjet ćemo spoj umjetnosti, kulture, arhitekture, glazbe, običaja, kulinarstva i gastronomije mediteranskoga i alpskog podneblja, tipičnih proizvoda i aktivnosti koje stvaraju šaroliku lepezu Italije, od sjevera do juga. Kroz glazbu i prirodne ljepote, geografski položaj i vegetaciju predstaviti će se svaka regija u punom sjaju. Italija kroz tisućljeća u sebi pohranjuje brojne vrijednosti svjetske umjetnosti, kulturne baštine i UNESCO-om zaštićena područja, gradove i umjetnička djela.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: ponedjeljak 09:30-11, soba 227 i ponedjeljak 11:15-12:45, soba 227
Promotivno

Stranci u književnosti

Na seminaru iz književnosti u ovom semestru promatramo, čitamo i promišljamo položaj stranaca na nekoliko razina. Zanima nas promišljanje teme stranca u samome književnom djelu, kao i promišljanje teme stranca iz perspektive čitatelja, izdavačke industrije i kulturološkoga aspekta. Tko sve može biti stranac u književnosti? Kako se može opipati bilo stranca u književnosti i izdavaštvu? Je li stranac nužno netko tko je geografski udaljen? Kako se mogu premostiti udaljenosti, stvarne i metaforičke, između stranaca u svijetu književnih djela?

Voditelj: dr.sc. Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorak 09:30-11, soba 221/1
Promotivno

Čovjek u svemiru

Neke od tema u proljetnom semestru: 

Posebnosti zviježđa zimskoga neba, Mjesec, Planeti Zemljine skupine, Proljetna zviježđa, Planeti Jupiterove skupine, Egzoplaneti, Kozmičke zrake, Proljetna i ljetna zviježđa, Zviježđa južno od nebeskog ekvatora, Antičko zviježđe Brod Argo, Magelanovi oblaci, Rekapitulacija svojstava svemirskih tijela i cjeline ...

Voditelj: prof. dr.sc. Vladis Vujnović
Vrijeme održavanja: utorak 11-13, soba 216

EUROPSKA MITOLOGIJA

I ove školske godine družit ćemo se s bićima, bogovima i junacima iz usporednih europskih mitologija (posebno klasičnom - Egipat, Grčka, Rim), pronaći njihove tragove u umjetnosti i kulturi današnjice. Bit će zanimljivo upoznati i likove starohrvatske mitologije.  Uz ovaj program najbolje ćete potaknuti maštu i otputovati tamo negdje daleko u prošlost…

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: srijedom 11 - 13 sati, soba 216
Promotivno

Hrvatski književnici 19. stoljeća

Nastavljamo s predavanjima o hrvatskim velikanima pera 19. stoljeća. Drugi semestar započet ćemo piscem po kojemu je nazvano čitavo jedno razdoblje hrvatske književnosti – Augustom Šenoom. Potom ćemo zapjevati s Dragutinom Domjanićem Za vsaku dobru reč, te s Antunom Gustavom Matošem radosno kliknuti: Dok je srca, bit će i Kroacije! Dakako, susret ćemo se i s drugim piscima i glazbenicima koji su svojim radom uvelike utjecali na razvoj hrvatske  književnosti i kulture.

Voditelj: Kristina Repar
Vrijeme održavanja: četvrtak 13-15, soba 221/1

Kako slušamo klasičnu glazbu - Stilovi – oblici – velikani

Ovim se ciklusom predavanja polaznicima želi približiti klasičnu glazbu u kronološkom povijesnom slijedu glazbenih stilova, glazbenih oblika kako su se oni povijesno razvijali i sve to u djelima najuglednijih europskih i hrvatskih skladatelja. Termini su definirani kronološki a na predavanjima se obrađuju glazbeni oblici prema stilovima s primjerima iz ostavštine velikih europskih i hrvatskih majstora.

Voditelj: dr.sc. Zdenka Weber
Vrijeme održavanja: srijeda, 11-13, soba 227

Južna Azija: od Afganistana do Bangladeša

Južna Azija jedna je od kolijevki civilizacije. Kroz stoljeća južnu je Aziju obilježilo doseljavanje novih naroda, osnivanje velikih kraljevstava i carstava. Ovaj je dio svijeta utjecao i utječe na ekonomske i političke odnose diljem svijeta, na kulturne i ine revolucije. U prikazivanju pojedinih tema služit ćemo se razmišljanjima i viđenjima regije stranaca kao i intelektualaca i stručnjaka iz regije. Posljednji susret bit će prilika za upoznavanje putnika u južnu Aziju i njihovih svjedočanstava.

Voditelj: dr. sc. Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorak 11,30-13, soba 221/1

Kulturna antropologija - Mozaik tema kroz prošlost i današnjicu

Ukoliko ste već odslušali razne programe u Sveučilištu za treću životnu dob ovaj program je upravo za Vas ! Namijenjen je kao nastavak kolegija Kulturna ekologija za polaznike iz prošlog semestra, ali i onima koji dolaze prvi puta. Mozaik tema i predavača pružit će Vam nova znanja i spoznaje s kojima se vjerojatno još niste susretali. Antropologija proučava čovjeka sa svih aspekata njegovog života. Kroz prošlost i sadašnjost. Način života, tradiciju, običaje, prošlost i današnjicu, kulturni identitet i baštinu. Dio ovog mozaičnog programa obrađuje i život čovjeka u našem gradu.

Voditelj: dr.sc. Tihana Rubić, nositeljica kolegija
Vrijeme održavanja: četvrtak 11-13, soba 227

ARHEOLOŠKO BLAGO SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

Nizom predavanja saznat ćemo kako arheolozi otkrivaju zaboravljena naselja  na zemljištima Slavonije, Baranje i Srijema, koje zemlja ljubomorno skriva. Ovdje su se rađale PRVE EUROPSKE CIVILIZACIJE od prapovijesnih vremena kroz 8.000 godina. Upoznat ćemo naselja i gradove koje su arheolozi otkrili i koji se još istražuju i tako upoznati daleku prošlost Posavine, Podravine, Požeške kotline, istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Voditelj: dr. sc. Kornelija Minichreiter
Vrijeme održavanja: četvrtak, 9,30-11, soba 227

Retorika – govornici i govori kroz povijest

I ove godine nastavljamo proučavati govorništvo i značajne govornike kroz povijest. Ta vještina uvjerljiva i slikovita usmenoga i pismenoga izražavanja odlika je nekih osoba. Iako se govorništvo može učiti i uvježbavati izgleda da je urođeni dar govorništva ono što osim vještine određuje najveće govornike koje je zabilježila povijest. Govorništvo je i moćan alat, pokreće mase, mijenja uvjerenja…

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: ponedjeljkom 11 – 13, soba 216

Rusija - nekad i sad, 2. dio

 

Nastavit ćemo s razmatranjem tema iz ruske povijesti i aktualnih zbivanja u i oko Rusije. Naglasak će u ovom semestru biti stavljen na rusku kulturu. Obradom odabranih tema iz ruske kulture 19. i 20. stoljeća naglasit ćemo globalnu relevantnost ruskih kulturnih dostignuća i pokušati detektirati obrasce kulturnog i političkog života koji određuju današnje razlike između Rusije i Zapada. Posebno će biti obrađene hrvatsko-ruske kulturne veze. 

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 11-13, MD

Upisi

Za nove polaznike i nove programe
od 18. do 22.2.2019.
za polaznike koji nastavljaju program
od 1. do 22.2.2019.

UPISNI URED (9-18 sati)
tel: 6003-020 (tajništvo)
6003-000, 0800-321-321

www.pou.hr, treca.dob@pou.hr

Trajanje školske godine

Zimski semestar

od 15.10.2018. do 15.2.2019.
(16 tjedana po 2 školska sata * 32 školska sata)

Proljetni semestar

od 25.2.2019. do 7.6.2019.
(14 tjedana po 2 školska sata * 28 školskih sati)

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za proljetni semestar:
690 kn (na rate karticama) ili odjednom 650 kn
promotivni programi - 370 kn
popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na
0800 321 321
ili pošaljite upit

Pošalji upit