Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

KAKO JE EUROPA POSTALA EUROPA

Europa, zapadni dio velike kopnene mase Eurazije, koja se pruža između Atlantskog i Tihog oceana. Zbog kulturne, gospodarske i političke uloge u svijetu, Europa se od davnine smatra posebnim kontinentom, iako je samo zapadni dio azijskoga kopna. Izdvajanje Europe od Azije potječe još od antičkog doba. Stari Grci razlikovali su Europu kao kopno zapadno od morskih prolaza Bospor i Dardaneli i Aziju kao kopno istočno od tih prolaza.

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: četvrtkom 11-13, on-line

KINA U SUSTAVU MEĐUNARODNIH ODNOSA

Narodna Republika Kina je u rekordno kratkom vremenu prošla put od zaostale ruralne zemlje do druge ekonomije svijeta s izgledima da u doglednoj budućnosti preuzme vodeću ulogu u svijetu. U mnogom pogledu Kina je Zapadni svijet nepoznanica. Nagli kineski uzlet izaziva divljenje i strah. Posljednjih godina svjedočimo porastu tenzija između Kine, s jedne strane, te Sjedinjenih Država i Europe, s druge. Južno kinesko more područje je sve većih napetosti zbog otvorene kineske namjere da preuzme kontrolu nad tim područjem kojim prolaze najfrekventniji trgovinski pravci. Ukratko, Kina je nezaobilazan igrač u suvremenome svijetu. Svrha je ovoga kolegija da našim polaznicima približi kinesku civilizaciju, kinesku povijest i kulturu te da objasni položaj i ulogu Kine u suvremenom svijetu.

 

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 11 - 13 sati, on-line

POVIJEST PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI

Šarolik zbir predavanja europske primijenjene umjetnosti Italije, starog Rima, Grčke, Engleske, germanskog područja i Sjeverne Europe, ali i majstora oblikovanja ukrasnih predmeta orijentalnog porijekla. Kroz različite vremenske i umjetničke periode polaznici će imati priliku proučiti izradu Murana, tradicionalnog venecijanskog stakla, a posebno ćemo se posvetiti nakitu. Od Keltskih fibula do renesansnih elegantnih detalja, nakita plemenitih metala, razvoja zlatarstva i ekspanzije draguljarstva Art Nouveaua, Secesije i Art Decoa pod utjecajem egipatskih otkrića. Interesantni su i skupocjeni ukrasni predmeti lijevani u bronci pozlaćeni ili obogaćeni emajliranim dekoracijama koji su ukrašavali raskošne stolove i salone aristokracije Baroka i Rokokoa. Umjetnost koja osim ljepote ima svoju namjenu i uporabu, a kroz stoljeća bavi se čovjekovom potrebom da ukrasi vlastiti životni prostor, sebe samog ali i posuđe od keramike, porculana, stakla,drva … Pozabavit ćemo se također i raznim tehnikama kako je što načinjeno.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: utorkom 9-10,30, soba 227 / Jedan tjedan u Učilištu, drugi tjedan on-line (utorkom u 16)

TALIJANSKO SLIKARSTVO RENESANSNIH VENECIJANSKIH MAJSTORA

Za ljubitelje venecijanskog slikarstva od rane renesanse kroz visoku renesansu do manirizma velikih majstora Lagune Serenissime i prvih smjernica baroknog izražavanja. Kako je dinamično i inovativno razdoblje u umjetnosti i književnosti s kolijevkom u srcu talijanske Toscane studijima i iznad svega kistom stiglo na grandiozna platna svjetskih protagonista Mletačke Republike koji su vlastitom osebujnošću i stilom upijajući vanjske utjecaje stvorili zauvijek prepoznatljivo renesansno slikarstvo estetike, profinjenosti, mitova, prenesenih značenja i interpretacija. Tko su bili umjetnici sakralne umjetnosti Bogorodica - Madonna, portreta, pejzaža Veneta, alegorija, legendi i mitova pretočenih u grandiozna platna.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: utorkom , 11-12,30, soba 227 / Jedan tjedan u Učilištu, drugi tjedan on-line (srijedom u 16)

Upisi

Za nove polaznike i nove programe
od 18. do 22.2.2019.
za polaznike koji nastavljaju program
od 1. do 22.2.2019.

UPISNI URED (9-18 sati)
tel: 6003-020 (tajništvo)
6003-000, 0800-321-321

www.pou.hr, treca.dob@pou.hr

Trajanje školske godine

Zimski semestar

od 15.10.2018. do 15.2.2019.
(16 tjedana po 2 školska sata * 32 školska sata)

Proljetni semestar

od 25.2.2019. do 7.6.2019.
(14 tjedana po 2 školska sata * 28 školskih sati)

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za proljetni semestar:
690 kn (na rate karticama) ili odjednom 650 kn
promotivni programi - 370 kn
popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na
0800 321 321
ili pošaljite upit

Pošalji upit