Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

ČUDESNI GRADOVI STARIH CIVILIZACIJA

Popet ćemo se na zigurat u Uru, razgledati grobnice faraona, izgubiti se u labirintu Knossosa, spustit ćemo se duboko u podzemni grad u Anatoliji te početi otkrivati misterije čudesnih gradova starih civilizacija. Tko zna, možda saznamo nešto novo o tome kako je svijet izgledao prije nekoliko tisuća godina?

Voditelj: Hrvoje Miloloža, mag. hist.
Vrijeme održavanja: srijedom, 9,30-11, soba 227

STAROHRVATSKA ARHEOLOGIJA

Ovaj semestar bavit ćemo se proučavanjem starohrvatske arheologije. Ona je  dio  srednjovjekovne arheologije koja istražuje i analizira ostatke materijalne kulture iz razdoblja od seobe naroda do kasnoga srednjeg vijeka, pa se raščlanjuje na regionalne ili etničke arheologije. (Hrvatska enciklopedija)

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: srijedom 11 - 13 sati, soba 216
Promotivno

Hrvatski književnici 19. stoljeća

Nastavljamo s predavanjima o hrvatskim velikanima pera 19. stoljeća. Drugi semestar započet ćemo piscem po kojemu je nazvano čitavo jedno razdoblje hrvatske književnosti – Augustom Šenoom. Potom ćemo zapjevati s Dragutinom Domjanićem Za vsaku dobru reč, te s Antunom Gustavom Matošem radosno kliknuti: Dok je srca, bit će i Kroacije! Dakako, susret ćemo se i s drugim piscima i glazbenicima koji su svojim radom uvelike utjecali na razvoj hrvatske  književnosti i kulture.

Voditelj: Kristina Repar
Vrijeme održavanja: četvrtak 13-15, soba 221/1

Južna Azija: od Afganistana do Bangladeša

Južna Azija jedna je od kolijevki civilizacije. Kroz stoljeća južnu je Aziju obilježilo doseljavanje novih naroda, osnivanje velikih kraljevstava i carstava. Ovaj je dio svijeta utjecao i utječe na ekonomske i političke odnose diljem svijeta, na kulturne i ine revolucije. U prikazivanju pojedinih tema služit ćemo se razmišljanjima i viđenjima regije stranaca kao i intelektualaca i stručnjaka iz regije. Posljednji susret bit će prilika za upoznavanje putnika u južnu Aziju i njihovih svjedočanstava.

Voditelj: dr. sc. Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorak 12-13,30, soba 221/1

Kulturna antropologija - MOZAIK TEMA I PREDAVAČA

Ove školske godine nastavljamo tragati za  kulturno antropološkom baštinom. A nju nalazimo svuda gdje je čovjek, uvijek u međuodnosu s ostalim bićima na zemlji. Sa životinjama (animalizam), s prirodom (prehrana), s mističnim i mitovima, s tradicijskom glazbom, bajkama i vjerovanjima. Zanimljive, intrigantne i ponekad naoko neobične teme prezentirat će nam stručnjaci s  Instituta za etnologiju i folkloristiku. Ako niste prošle godine krenite ove u taj nepoznat svijet!

 

Voditelj: prof. dr. -Antonija Zaradija Kiš
Vrijeme održavanja: četvrtak 11-13, soba 227

ŠTO KRIJU RAVNI SLAVONIJE

Ovo će biti male priče o velikim otkrićima. Upoznajmo našu daleku prošlost tragom arheoloških otkrića u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Taj prostor je bio već prije 8.000 godina kolijevka prvih europskih civilizacija. Arheološka istraživanja omogućila su vjernu rekonstrukciju zaboravljenih naselja i gradova kao i nove spoznaje o njihovome životu, običajima i religijama. Upoznat ćemo Vučedolsku kulturu i otkriće najstarijega europskog kalendara. Tijekom semestra u okviru terenske nastave posjetit ćemo izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu i Muzeju grada Zagreba, te posjetiti muzeje u okolici Zagreba i Slavonskome Brodu.

Voditelj: dr. sc. Kornelija Minichreiter
Vrijeme održavanja: četvrtak 11-13, soba 221/2

OBNOVE ARHITEKTONSKOGA NASLIJEĐA U ZAGREBU

Arhitektonsko naslijeđe u Zagrebu dio je njegove povijesti. Kako je treba čuvati, kako je čuvamo? Program će obuhvatiti teme o obnovi zaštićene spomeničke baštine na primjerima građevina javne namjene Gornjega grada, Kaptola, Zelene potkove, Donjega grada, reprezentativnih primjera na širem području grada Zagreba te oblikovanju partera odnosno travnjaka i cvjetnjaka u parkovima. Upoznat ćemo načine projektiranja i gradnje u razdoblju od 18. do početka 20. stoljeća.

Voditelj: Mladen Perušić, arhitekt konzervator
Vrijeme održavanja: ponedjeljkom 11 – 13, soba 227

OPERA KROZ POVIJESNI VREMEPLOV

Naslov ovoga programa govori dovoljno, za sve ljubitelje glazbe, majstorskih djela i velikih kompozitora. Program će se realizirati uz slušanje glazbe i video prezentaciju, upoznat ćemo operu kroz glavne značajke toga glazbenog djela, osvrnuti se na povijesni trenutak u kojem je nastala. Uživat ćemo uz najljepše opere Verdija, Puccinija, Čajkovskog, Mozarta, Bizeta i drugih. A na kraju kolegija slijedi nam  terenska nastava, opera u „živo". Možda baš u grad nekoga od velikih kompozitora.

Voditelj: dr.sc. Zdenka Weber
Vrijeme održavanja: srijeda, 11-13, soba 227

PRIČE O ZAGREBU

Brojni europski gradovi imaju zbirke svojih priča (predaja i legendi ponajviše)  koje su nastale predajom i zapisima njihovih građana.  Jeste li znali da i Zagreb ima svoju (Ljiljana Marks: Vekivečni Zagreb. Zagrebačke priče i predaje 1994; 2002; 2010)? Kroz ovaj semestar Zagrebom će nas kroz priču voditi autorica knjige koja je nastala na temelju terenskih istraživanja, povijesnih i arhivskih zapisa te književnih tekstova. 

Voditelj: prof.dr. Ljiljana Marks
Vrijeme održavanja: utorkom 11 – 13, soba 227
Promotivno

PUTOVANJE KROZ PROŠLOST ZEMLJE I SVEMIRA

Naša Zemlja vrlo je zanimljiv planet. Pojave koje se događaju s vremena na vrijeme pokazuju nam kako je ona itekako živa. Zapisi u stijenama poput fosila nam ukazuju kako se razvijala kroz prošlost i dosegla današnje stanje. Ali, Zemlja je i samo jedan mali dio u Sunčevom sustavu. Tu su i ostali planeti. A naše Sunce samo je jedna od mnogobrojnih zvijezda u našoj Galaksiji. A naša galaksija samo je jedna od mnogobrojnih u svemiru. Gledajući već u Sunce gledamo u prošlost. Svemirske udaljenosti su takve da svjetlosti treba mnogo vremena da našim očima donese informaciju iz udaljenih dijelova svemira. Zato će nas ovaj ciklus predavanja odvesti u prošlost našeg planeta i svemira kako bismo bolje mogli razumjeti svijet koji nas okružuje.

Voditelj: Zvonimir Drvar, voditelj planetarija Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT)
Vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 9,30 do 11,15, soba 220

Retorika – govornici i govori kroz povijest

I ove godine nastavljamo proučavati govorništvo i značajne govornike kroz povijest. Ta vještina uvjerljiva i slikovita usmenoga i pismenoga izražavanja odlika je nekih osoba. Iako se govorništvo može učiti i uvježbavati izgleda da je urođeni dar govorništva ono što osim vještine određuje najveće govornike koje je zabilježila povijest. Govorništvo je i moćan alat, pokreće mase, mijenja uvjerenja…

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: utorkom 11 – 13, soba 216

Rusija - APSURDISTIČKI JUNACI U RUSKOJ KNJIŽEVNOSTI 19. STOLJEĆA

Ove godine kolegij o Rusiji nastavlja se s književnošću koja ocrtava i povijest vremena u kojemu je nastala. U Rusiji koja je ekonomski, politički i kulturno zaostajala za zapadom, još u 19. stoljeću nastala  je književnost kakvu će u Europi razviti tek u 20. stoljeću. Ljermontov je stvorio Pečorina, Turgenjev Bazarova, a Gončarov Oblomova, ruska kultura i pojava apsurdizma u ruskoj književnosti nagovještala je ono što će se na zapadu tek dogoditi. Svojevrsni paradoks koji potiče na postavljanje pitanja i traganje za odgovorima i objašnjenjima. 

Kolegij koji će zadovoljiti one koji vole književnost kao i one koji vole povijest.  

 

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 9,30-11, MD

SUVREMENE JUŽNOAMERIČKE KNJIŽEVNOSTI

U novome semestru književni pogled usmjeravamo preko Atlantskoga oceana u zemlje središnje i južne Amerike. Pogledom u daljinu nastojimo otkriti što više toga, ne samo o dalekim zemljama i manje ili nimalo poznatim nam književnostima nego se isto tako pitamo tko smo mi, što u tome moru književnosti znači pisati na hrvatskome, čitati na hrvatskome, misliti na hrvatskome. Konačno, ovo je prilika i da se zapitamo zna li netko preko oceana nešto o nama, ako zna što zna, ako ne zna, kako nas zamišlja. Stoga navalite na književnu trpezu! Imamo pomalo od svega prevedenog na hrvatski, najviše iz Brazila, Argentine, Meksika, ali naći će se tu i Kolumbija, Čile, Urugvaj, Peru, Trinidad i Gvatemala. Nije sve stalo na štand, no bit će prilike da se time pozabavimo u nekome drugom semestru.  

Voditelj: dr. sc. Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorkom 9,30-11, soba 221/1

TURSKA, TAKO BLIZU A JOŠ UVIJEK NEDOVOLJNO POZNATA ZEMLJA

Ove godine pobliže ćemo upoznati Tursku, zemlju koja je oduvijek imala značajan utjecaj na europska i svjetska  zbivanja. Upoznat ćemo posebno bogatu povijest  u kojoj značajno mjesto zauzimaju kompleksni višestoljetni tursko-hrvatski odnosi, a tragovi Turaka u hrvatskoj povijesti su brojni. Kolegij će se baviti poviješću, religijskim raznolikostima, jezikom, kulturom te  sadašnjošću koja Tursku ponovo izbacuje na sam vrh značajnih zemalja svijeta. U okviru terenske nastave planiran je  posjet kulturno-umjetničkim događanjima u organizaciji Hrvatsko-turskog društva prijateljstva odnosno instituta Yunus Emre.

Voditelj: prof.dr. Nenad Moačanin
Vrijeme održavanja: četvrtak, 9,30-11, soba 216

NAJVEĆI MAJSTORI SLIKARSTVA I NJIHOVA DJELA KROZ POVIJEST

Na ovome kolegiju ponovno će uživati ljubitelji umjetnosti "u društvu" najvećih imena europskoga slikarstva, od Giotta do slikara današnjih dana, onih koji su imali važnu ulogu u razvoju zapadnoeuropske umjetnosti. Njihova djela predstavljaju prekretnice u povijesti slikarstva i simbolom su pojedinih stilova i pravaca. Bez njihove ostavštine bi bilo teško zamisliti modernu umjetnost 20. stoljeća.

Voditelj: Maja Burger
Vrijeme održavanja: utorak 14-15,30, soba 227

URUŠAVANJE MEĐUNARODNOGA PORETKA - uzroci i posljedice

Oduvijek su dvije dominantne sile istoka i zapada, SAD i Sovjetski Savez (danas Rusija), značajno utjecale na međunarodni svjetski poredak.  Na području politike, ekonomije, ekologije, na planu rata i mira. Administracija predsjednika Trumpa otvoreno dovodi u pitanje  smisao postojanja svjetskih organizacija koje bi trebale pridonijeti globalnoj sigurnosti, slobodnoj trgovini, širenju demokratizacije društva i ljudskih prava. Sve jači postaje i treći lider, Kina. Kako će se situacija u globalnoj svjetskoj politici posložiti pokazat će budućnost, a za sve koje zanimaju te aktualne teme ovaj kolegij je "top".

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 11-13, Mala dvorana

Upisi

Za nove polaznike i nove programe
od 18. do 22.2.2019.
za polaznike koji nastavljaju program
od 1. do 22.2.2019.

UPISNI URED (9-18 sati)
tel: 6003-020 (tajništvo)
6003-000, 0800-321-321

www.pou.hr, treca.dob@pou.hr

Trajanje školske godine

Zimski semestar

od 15.10.2018. do 15.2.2019.
(16 tjedana po 2 školska sata * 32 školska sata)

Proljetni semestar

od 25.2.2019. do 7.6.2019.
(14 tjedana po 2 školska sata * 28 školskih sati)

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za proljetni semestar:
690 kn (na rate karticama) ili odjednom 650 kn
promotivni programi - 370 kn
popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na
0800 321 321
ili pošaljite upit

Pošalji upit