Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

Grčka između mita i stvarnosti

Kroz tematski povezane cjeline upoznajemo zemlju za koju s pravom kažemo da je kolijevka europske civilizacije. Neke od tema ovog kolegija su: Prostor grčkoga svijeta u staro doba: Mala Azija, Grčka, Sicilija i južna Italija, Grčka kolonizacija Sredozemlja, Arheologija hrvatskoga Sredozemlja, Kanoni u umjetnosti: primjeri iz graditeljstva i kiparstva, Kako su nastale scenske igre: kazalište nekad i danas, Tri stupa zapadne filozofije: Sokrat, Platon, Aristotel, Akadem – Akademija, Muze – Muzej, Demokracija u staroj Ateni – demokracija u suvremenom svijetu, Grčka: kršćanstvo, Bizant, suvremenost, Nakon Olimpijskih igara. (foto: Constantinos Kollias / Unsplash)

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: četvrtak, 11:00-12:30, ON-LINE, putem ZOOM-a

Izvori europske umjetnosti

Kolegij će se baviti umjetničkim oblicima i praksama u povijesnom razdoblju od pada Rimskog Carstva do kasnog srednjovjekovlja. Uz mnoštvo ilustracija omogućit će nam uvid u graditeljske, ratarske, obrtničke, folklorne i duhovne navade srednjovjekovnog čovjeka, u njegovu svagdašnjicu u tom – kao što su nas učili – „mračnom“ razdoblju europske povijesti. Obuhvatit će onodobna stilska obilježja u arhitekturi, slikarstvu, kiparstvu, književnosti i glazbi nekolicine srednjoeuropskih zemalja uključujući Hrvatsku te se pozabaviti još živim odjecima i utjecajem što ih to razdoblje ima na suvremeno stvaralaštvo. Uz već spomenute umjetnosti, kolegij će obuhvatiti domenu filma, crtića, stripova i kompjutorskih igrica. (foto: Karsten Winegeart / Unsplash)

Voditelj: Mia Pervan
Vrijeme održavanja: utorak, 09:45 -11:15

Kako je Potrugal otišao u svijet?

Kolegij predstavlja uvod u opću, političku i kulturnu povijest zemalja portugalskog jezičnog izraza (Portugal, Brazil, Angola, Gvineja Bisau, Zelenortska Republika, Sveti Toma i Princ, Mozambik, Istočni Timor). Kako je mala zemlja za zapadnom obodu kontinentalne Europe uspjela svojevremeno kontrolirati gotovo dvije trećine tada poznatoga svijeta i stvoriti luzofonsku civilizaciju? Zašto portugalskim jezikom govori oko 260 milijuna ljudi? Koja su emblematska književna djela napisana na portugalskom? Odakle takva raznovrsnost muzičkih vrsta i žanrova? Kakvi su im gastronomski običaji? Što sviraju, pjevaju i plešu?

Voditelj: Želimir Brala
Vrijeme održavanja: utorak, 09:00 - 10:30

Populizam

Posljednjih godina populizam je postao ozbiljan politički fenomen u razvijenim liberalnim demokracijama. Redovito povezan s protestnim pokretima građana koji su nezadovoljni načinom funkcioniranja modernih političkih institucija i elitama koje ih predstavljaju, populizam potiče na preispitivanje ustavnopravnih okvira, normi i prakse postojećih liberalnih demokracija. Umjesto na poboljšanju rada institucija populisti inzistiraju na referendumima i na plebiscitarnom izjašnjavanju Moglo bi se reći da populizam – kao nedvojbeno demokratski fenomen – istodobno izražava volju građana za više demokracije, ali i otvara mogućnosti za urušavanje demokratskih institucija. (foto: Macrovector_Official / Freepik, izvor: http://www.freepik.com)

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: četvrtak, 09:30-11:00, ON-LINE, putem ZOOM-a

Primjenjena umjetnost: Simbolika i važnosti nakita

Nakit je stoljećima bio oblik našeg samoizražavanja; žene i muškarci ukrašavaju se ogrlicama, prstenjem, narukvicama, broševima, fibulama – kopčama, naušnicama i mnogim ukrasnim više ili manje upadljivim dodacima kako bi prikazali svoj osobni stil, bogatstvo, društveni status i porijeklo, vjeru, ljubav i sentimentalnost. Značajna veza nakita i tradicionalnih nošnji i mode uvijek budi interes proučavanja kroz sve moguće izvore od slikarskih platna Renesanse do umjetnika Secesije, fotografija, folklornih manifestacija i modnih događanja.
Na ovom kolegiju, otputovat ćemo kroz razna područja svijeta i proučiti kako i zašto se ukrašavaju stanari naše zemaljske kugla, a zanimljiva povijesna razdoblja i umjetnički pravci su ideja vodilja kolegija. Naglasit ćemo materijale koji su se koristili u prošlosti i danas kroz ručnu izradu nakita, manufakture, serijsku proizvodnju i design. (foto: Salome with the Head of Saint John, Lucas Cranach /  izvor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lucas_Cranach_der_%C3%84ltere,_Damenbildnis,_fr%C3%BCher_Salome_mit_dem_Haupt_Johannes_des_T%C3%A4ufers.jpg)

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: SRIJEDA / jedan tjedan poslijepodne, jedan tjedan ujutro / POSLIJEPODNEVNI TERMIN od 15:15 do 16:45, JUTARNJI TERMIN od 9:15 do 10:45 / 1. Tjedan nastave - poslijepodne

Put oko svijeta u 30 sati

Ivana Ćepulić, akademska slikarica, u ovaj kolegi je pretočila iskustva sa svojih brojnih putovanja, koja su je odvela u više od 50 svjetskih zemalja. Upoznajte se s kulturom, načinom života i običajima u ovim zanimljivim zemljama, gradovima i krajevima: Peru, Bolivija, Brazil, Kuba, Meksiko, New York, Chicago i Kanada, Egipat, Uganda, Ruanda, Indonezija, Iran, Jordan, Izrael, Camino de Santiago de Compostela, ​Južna Italija sa Sicilijom, Litva i Kalinjingradska oblast, Rumunjska, Bugarska, Makedonija

Voditelj: Ivana Ćepulić
Vrijeme održavanja: petak od 17:00 do 18:30, učionica 221/1

Retorika

Prema Hrvatskoj enciklopediji retorika (grč. ῥητοριϰὴ τέχνη: govornička vještina) je umijeće i teorija govorenja. Svoj životni put ona je započela u antičkoj Grčkoj, a u kojem obliku je došla do nas i kakve je metamorfoze doživjela, profesorica Marina Šegvić će objasniti kroz 12 tema te govore nekih od najpoznatijih govornika. Na samom kraju predavanja polaznici će ono što su kroz tri mjeseca slušali primijeniti na zadnjem predavanju u Debati u kojoj će braniti ili kritizirati zadanu tezu.

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: srijeda, 13:00-14.30

Kina u sustavu međunarodnih odnosa

Od svih zemalja u razvoju Kina se najviše okoristila procesom globalizacije. U iznimno kratkom roku od statusa nerazvijene, seljačke zemlje uzdigla se do statusa druge najjače ekonomske, tehnološke i vojne sile svijeta. Prihvativši pravila globalne neoliberalne ekonomije na međunarodnom planu Kina je istodobno učvrstila model autoritarne jednostranačke vlasti na domaćem planu. Rast njezina međunarodnog utjecaja na Zapadu je pobudio strahove da bi Kina, ako postane prva ekonomska sila svijeta, mogla doći u iskušenje da svima nameće svoj politički model. Sprječavanje širenja autoritarizma i obrana liberalne demokracije ideološko je opravdanje za novi hladni rat koji je Zapad, pod vodstvom Sjedinjenih Država, pokrenuo protiv Kine pokušavajući, ponajprije, onemogućiti njezino ekonomsko i vojno jačanje. Kako će se Kina snaći u okolnostima sve učestalijih sankcija i sve snažnije konfrontacije na ideološkom i sigurnosnom planu?

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda, 11:00 - 12:30, ON-LINE, putem ZOOM-a

Talijansko zidno slikarstvo kroz freske: Affresco od Giotta do Tiepola

Tehnika slikanja freski, originalnog naziva AFFRESCO ima drevno podrijetlo 1300-ih, tzv. talijanskog TRECENTA početkom XIV st. stvaranje velikih slikovnih ciklusa freski povezivalo se s narodnom tj. pučkom pobožnošću i religijom s pretežno didaktičkim ciljevima poput priča iz Biblije i Evanđelja. Od 1400-ih godina, QUATTROCENTA XV st. pa nadalje tehnika dekoracije zidnih površina freskama proširila se i na palače plemstva ne samo vjerskim, već i profanim temama. Plemićke obitelji pozivale su najbolje i najpoznatije slikare kako bi naručili njihova umjetnička djela kroz freske za veličanje i slavu njihovih patricijskih obitelji. Zaista je impresivan stilski opus , vrijednost i različitost grandioznih talijanskih freski od Giotta do Tiepola što je i tema ovog kolegija. Na umjetničkom putu kroz boje , simboliku , ikonografiju , sugestivnost i ljepotu zidnog slikarstva počevši od Giotta osvrnut ćemo se i na rimske freske koje su poslužile kao inspiracija mnogim umjetnicima.

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: SRIJEDA / jedan tjedan poslijepodne, jedan tjedan ujutro / POSLIJEPODNEVNI TERMIN od 16:50 do 18:20, JUTARNJI TERMIN od 11:00 do 12:30 / 1. Tjedan nastave - poslijepodne

Zagrebačke novine jučer, danas, sutra!

Novine su tradicionalni izvor informacija i stavova koji već nekoliko stoljeća utječu na oblikovanje javnoga mnijenja. Oblikujući javno mnijenje te oglašavajući i nudeći tržištu nove proizvode, novine obavljaju jednu od.

Neke od tema koje će ovaj kolegij obrađivati su:

 • Uloga medija u društvu;
 • Zagrebačke novine između dva rata;
 • Gdje nastaju novine;
 • Osnovne karakteristike novina;
 • Urednici zagrebačkih novina;
 • Tiskare u Zagrebu (1918. – 1941.;
 • Hrvatsko novinarsko društvo (HND);
 • Zagrebačka čitalačka publika;
 • Novine političkih stranaka u međuraću;
 • Ženske novine;
 • Politička kultura u zagrebačkim novinama (1918. – 1941.);
 • Novine danas.

(foto:Tim Mossholder / Unsplash)

Voditelj: Ivana Šubić Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda, 09:00 - 10:30

Žene i knjige

U ovom seminaru razmatramo položaj žene u knjigama, bilo da su autorice, književni subjekti ili promatračice i opisivačice vlastitih života (dnevnički zapisi). Uz lektirno čitanje djela s popisa vodit ćemo razgovor o razdobljima u kojima su tekstovi nastali, promjenama do kojih je došlo u međuvremenu (stoljećima ili desetljećima kasnije), te proučavati vlastite stavove prema klasicima kao što su Sofoklo ili Tolstoj i njihovim opažanjima o ženama, ali i prema modernim autoricama koje su slavu stekle žanrovskim pismom (Agatha Christie i krimići). Što znamo o privatnim ženskim svjetovima, o stvaranju suvremenica Marije Jurić Zagorke, Miroslava Krleže i dr., kako danas žena diše i stvara, pitanja su kojim ćemo se pozdraviti na seminaru. (foto: Darius Bashar / Unsplash)

Voditelj: Marijana Janjić
Vrijeme održavanja: utorkom, 10:00 - 11:30, ON-LINE, putem ZOOM-a

Zvjezdani trenutci glazbene scene: opereta, opera i mjuzikl

Ovaj kolegij približit će vam najbolja ostvarenja opereta, opera i mjuzikla, uz stručno vodstvo dr.sc. Zdenke Weber, naše istaknute muzikologinje, glazbene kritičarke, pedagoginje i diplomatkinje. (foto: Vlah Dumitru / Unsplash)

Voditelj: Zdenka Weber
Vrijeme održavanja: srijeda, 11:00-12:30

Upisi

od 30.8. do 24.9.2021.
u Upisnom uredu od 8 do 17:30 sati
Telefoni:
6003-000, 6003-001, 0800-321-321,
6003-020, 6003-024.

Trajanje

ZIMSKOG SEMESTRA od 27.9.2021. do 22.1.2022.
(15 tjedana po 2 školska sata)

Uvjeti za upis

ČLANARINA ZA ZIMSKI SEMESTAR: 
 • 730,00 kn (na rate karticama)
 • 700,00 kn (on-line programi)
 • 690,00 kn za plaćanje u cijelosti gotovinom
 • popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na

0800 321 321

ili pošaljite upit e-poštom na adresu

upisni@pou.hr