Opća kultura

Sveučilište za treću životnu dob

ARHEOLOGIJA SREDOZEMLJA

Što je to Sredozemlje i što sve obuhvaća taj pojam? Svakako je njegova centralna točka Sredozemno, odnosno Mediteransko more čije ime dolazi od latinskih riječi medius tj. srednji i terra tj. zemlja ili ugrubo prevedeno more u središtu kopna. A kako nas je sve taj Mediteran povezao i kako je utjecao na razvoj jezika, kulture, arhitekture, pa u konačnici i obitelji te hrane možete otkrivati svakoga tjedna uz prof. Šegvić.

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: četvrtkom 11-12:30, on-line

RETORIKA

Prema Hrvatskoj enciklopediji retorika (grč. ῥητοριϰὴ τέχνη: govornička vještina) je umijeće i teorija govorenja. Svoj životni put ona je započela u antičkoj Grčkoj, a u kojem obliku je došla do nas i kakve je metamorfoze doživjela, profesorica Marina Šegvić će objasniti kroz 12 tema te govore nekih od najpoznatijih govornika. Na samom kraju predavanja polaznici će ono što su kroz tri mjeseca slušali primijeniti na zadnjem predavanju u Debati u kojoj će braniti ili kritizirati zadanu tezu.

Voditelj: Marina Šegvić
Vrijeme održavanja: srijeda 11-12.30

KINA U SUSTAVU MEĐUNARODNIH ODNOSA II

Živimo u vrijeme velike transformacije sustava međunarodnih odnosa. Osnovna odrednica zbivanja na međunarodnoj sceni je rastuće suparništvo između Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine. To suparništvo iskazuje se na ekonomskom, tehnološkom i sigurnosnom planu. No, ključni problem je nepomirljivost ideoloških i vrijednosnih sustava dviju vodećih svjetskih država. Vodi li ta nepomirljivost nužno do ratnih sukoba? Jesmo li na pragu novog Hladnog rata? Kakvi su njegovi mogući ishodi?
Paradoks kineske povijesti: dinastija Qi vladala je najkraće od svih dinastija, a ostavila je neizbrisiv pečat na kineskoj civilizaciji

 

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: srijeda 11 - 12.30 sati, on-line

POVIJEST PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI

Ljepota primijenjene umjetnosti je upravo to što se primjenjuje na dizajn i ukrase svakodnevnih i praktičnih predmeta te ih pretvara u estetski ugodne i vrijedne predmete za razliku od likovne umjetnosti iz koje proizlaze djela bez praktične uporabe. Svrha joj je biti lijepa ili na neki način potaknuti promatračev intelekt i znatiželju. Zapravo te dvije umjetnosti se često preklapaju. Primijenjenu povezujemo s ukrasnom umjetnošću, a moderno stvaranje primijenjene umjetnosti pretvara se u dizajn. Proučit ćemo primijenjeno slikarstvo putem freski, vitraja, mozaika i čuvenih ilustracija svetih tekstova i iluminacija. Julije Juraj Klović naš najveći minijaturist Visoke renesanse i Manirizma poznat i kao Michelangelo minijature upoznat će nas kako su utjecali na njegovo stvaralaštvo Giulio Romano i Michelangelo i kako je nastalo njegovo životno djelo „Libro d’Ore“ za kardinala Alessandra Farnesea 1546. u Rimu. Pozabavit ćemo se i tradicijom hrvatskog i svjetskog odijevanja te kako je utjecala na modni dizajn (Missoni, Chanel…)

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: A tjedan: utorkom 9-10.30, on line / B tjedan: utorak 16 – 17.30; on line

BUDUĆNOST EUROPSKE UNIJE

Europska unija prolazi kroz razdoblje krize. Krizu je uzrokovalo neslaganje oko temeljnih vrijednosti i perspektiva daljnjeg razvoja Unije. Poteškoće oko donošenja višegodišnjeg proračuna i oko raspodjele interventnih sredstava za ublažavanje posljedica COVID-19 krize samo su simptomi sve većeg razilaženja država članica u poimanju svrhe postojanja EU, temeljnih vrijednosti na kojima je uspostavljena i odnosa između država članica i središnjih tijela u Bruxellesu. Da bi se ambiciozne najave predsjednice Europske komisije da će EU biti geopolitički igrač mogle ostvariti, EU bi morala postići znatno veću unutrašnju koheziju, brže donositi odluke i biti sposobna da ih energično provodi u djelu. Što je prepreka takvom daljnjem razvoju i što bi trebalo učiniti da se takve ambicije EU ostvare? To su pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u okviru ovog kolegija.

Voditelj: Božo Kovačević
Vrijeme održavanja: četvrtak 9.30-11.00

TALIJANSKO SLIKARSTVO RENESANSNIH VENECIJANSKIH MAJSTORA

Venecijanska renesansa zabilježila je umjetnost slikarstva koje se razvilo u Veneciji između XV. i XVI. stoljeća. Invencija tonalizma, sfumato pod utjecajem Leonarda, smisao za detalje, alegorije, ikonografija, novost i hrabrost interpretacija karakterističnih za majstore mletačke slikarske škole koje smo obrađivali u prvom semestru vode nas i dalje kroz drugi semestar putem istraživanja i rada najistaknutijih venecijanskih protagonista poput Tiziana Vecellia, Lorenza Lotta, Veronesea, Jacopo Robusti Tintoretta i našeg Andrije Medulića Schiavonea…

Voditelj: Latica Vitez
Vrijeme održavanja: A tjedan: utorak 9 – 10.30; učionica: MD / B tjedan: srijeda 14.30 – 16, učionica: MD

Upisi

Za nove polaznike i nove programe
od 18. do 22.2.2019.
za polaznike koji nastavljaju program
od 1. do 22.2.2019.

UPISNI URED (9-18 sati)
tel: 6003-020 (tajništvo)
6003-000, 0800-321-321

www.pou.hr, treca.dob@pou.hr

Trajanje školske godine

Zimski semestar

od 15.10.2018. do 15.2.2019.
(16 tjedana po 2 školska sata * 32 školska sata)

Proljetni semestar

od 25.2.2019. do 7.6.2019.
(14 tjedana po 2 školska sata * 28 školskih sati)

Uvjeti za upis

ČLANARINA za program
za proljetni semestar:
690 kn (na rate karticama) ili odjednom 650 kn
promotivni programi - 370 kn
popust za više upisanih programa

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na

0800 321 321

ili pošaljite upit e-poštom na adresu

upisni@pou.hr