Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu - 15 dana

Hobi
Programi javnih potreba u kulturi Grada Zagreba

O
Programu

Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu «15 dana» kontinuirano izlazi od 1957. I kako je to redakcija najavila u prvom broju, bilten «15dana», je trebao u svom skromnom formatu male bilježnice i sa skromnih 8 stranica «biti svojim članovima, radnicima i službenicima zagrebačkih radnih kolektiva priručni petnaestodnevni informator o svim priredbama u organizaciji tek osnovanog Centra za kulturu Radničkog sveučilišta «Moša Pijade». Međutim već od drugog broja udvostručuje se broj stranica i čitatelji se upoznaju s velikim stvaraocima-umjetnicima čija će se djela u slijedećih petnaest dana gledati i slušati u Zagrebu.

Tijekom 1958. bilten mijenja format u «revijalni» i počinje se zvati «list». Za «15 dana» dolaze zlatne šezdesete, osniva se i splitska redakcija «15 dana. Šezdesetih izlazi dvadesetak brojeva godišnje, «list» postaje «revija» pa konačno i «časopis», uvode se stalne rubrike koje pokrivaju područja od književnosti do slikarstva, glazbe i kiparstva, karikature i fotografije, filma i kazališta, arhitekture i dizajna pa do kulture svakidašnjeg života. Izmjenjuju se urednici, pa nakon prvog Vlade Velčića, list nastavljaju voditi Gajo Peleš, Saša Zalepugin i Željko Matijević. Uz stalne rubrike dolaze i stalni suradnici i za časopis počinju pisati Žarko Domljan, Franjo Bilić, Zlatko Posavac, Andrija Tomašek, Ivo Maroević, Mladen Škiljan, Vladimir Kranjčević, Andrija Mutnjaković, Vladimir Anić, Mladen Hanzlovsky, Hinko Bauer, Miroslav Vaupotić, Ivo Dekanović, Nenad Pata, Ante Peterlić, Radoslav Putar, Ranko Munitić, Pero Gotovac, Otto Reisinger, a jedan od najvjernijih i najdugovječnijih suradnika časopisa postaje i Fedor Kritovac.

glavni urednik postaje Slavko Kovač uz svesrdnu pomoć «tehničkog» Predraga Mihoka. Uz »stare» autore za časopis pišu Zvonko Maković, Branimir Donat, Srećko Jurdana, Tomislav Kurelec, Pavao Pavličić, Josip Vaništa, Tonko Maroević…
Od 1990. do 2009. časopis izdaje Centar za kulturu i obrazovanje «Zagreb». Mijenja redakciju pa mu glavni urednici postaju Bruno Kragić i Tomislav Brlek, dok posao likovnog urednika preuzima najprije Jadranko Marjanović, a nakon njega Dean Roksandić.

Časopis «15 dana» je pravo malo čudo. Ne zaboravimo da je časopis kojem su tepali kao «elitističko-prosvjetiteljskom», »simpatično anakronom», «petnaestodnevnom tromjesečniku», nikada nije pripadao nikakvoj ideološkoj ili estetskoj grupaciji i uz posvemašnje opiranje aktualnostima, uspio je preživjeti više od 60 godina!

Časopis se danas usredotočuje na nove obrasce tumačenja kulturnih fenomena, odnosno drukčije vidove njihova sagledavanja, kao i na kontinuirano osvjetljavanje i prevrednovanje tradicije. U njemu će naglasak i dalje, biti na kvaliteti priloga koja se ne mjeri navodnom lakom čitljivošću i na intelektualnoj poticajnosti koja se ne mjeri tzv. aktualnošću, ali svakako prati suvremena događanja.

Upisi u e radnu knjižicu

Ne

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na

01 6003 000

ili pošaljite upit e-poštom na adresu

upisni@pou.hr

Moglo bi vas zanimati