Časopis 15 dana / godišnja pretplata 2023.

Časopis 15 dana / godišnja pretplata 2023. 2023

Općenite informacije

Cijena: 10 € (75,34 kn)

Dodatne informacije

Dimenzije: 240x320 Godina izdavanja: 2023 Kategorija: časopis 15 dana Uvez: Meki uvez
Tečaj konverzije 7,5345. Cijena u eurima je izračunata prema Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, članak 14. stavak (3). te Uredbi Vijeća (EU) 2022/1208 od 12. srpnja 2022. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 2866/98 u pogledu stope konverzije eura za Hrvatsku.

Opis

"15 dana" 

Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu «15 dana» kontinuirano izlazi od 1957. I kako je to redakcija najavila u prvom broju, bilten «15dana», je trebao u svom skromnom formatu male bilježnice i sa skromnih 8 stranica «biti svojim članovima, radnicima i službenicima zagrebačkih radnih kolektiva priručni petnaestodnevni informator o svim priredbama u organizaciji tek osnovanog Centra za kulturu Radničkog sveučilišta «Moša Pijade». Međutim već od drugog broja udvostručuje se broj stranica i čitatelji se upoznaju s velikim stvaraocima-umjetnicima čija će se djela u slijedećih petnaest dana gledati i slušati u Zagrebu.

Tijekom 1958. bilten mijenja format u «revijalni» i počinje se zvati «list». Za «15 dana» dolaze zlatne šezdesete, osniva se i splitska redakcija «15 dana. Šezdesetih izlazi dvadesetak brojeva godišnje, «list» postaje «revija» pa konačno i «časopis», uvode se stalne rubrike koje pokrivaju područja od književnosti do slikarstva, glazbe i kiparstva, karikature i fotografije, filma i kazališta, arhitekture i dizajna pa do kulture svakidašnjeg života. Izmjenjuju se urednici, pa nakon prvog Vlade Velčića, list nastavljaku voditi Gajo Peleš, Saša Zalepugin i Željko Matijević. Uz stalne rubrike dolaze i stalni suradnici i za časopis počinju pisati Žarko Domljan, Franjo Bilić, Zlatko Posavac, Andrija Tomašek, Ivo Maroević, Mladen Škiljan, Vladimir Kranjčević, Andrija Mutnjaković, Vladimir Anić, Mladen Hanzlovsky, Hinko Bauer, Miroslav Vaupotić, Ivo Dekanović, Nenad Pata, Ante Peterlić, Radoslav Putar, Ranko Munitić, Pero Gotovac, Otto Reisinger, a jedan od najvjernijih i najdugovječnijih suradnika časopisa postaje i Fedor Kritovac.

1972. glavni urednik postaje Slavko Kovač uz svesrdnu pomoć «tehničkog» Predraga Mihoka. Uz »stare» autore za časopis pišu Zvonko Maković, Branimir Donat, Srećko Jurdana, Tomislav Kurelec, Pavao Pavličić, Josip Vaništa, Tonko Maroević…

Od 1990. do 2009. časopis izdaje Centar za kulturu i obrazovanje «Zagreb». Mijenja redakciju pa mu glavni urednici postaju Bruno Kragić i Tomislav Brlek, dok posao likovnog urednika preuzima najprije Jadranko Marjanović, a nakon njega Dean Roksandić.

Časopis «15 dana» je pravo malo čudo. Ne zaboravimo da je časopis kojem su tepali kao «elitističko-prosvjetiteljskom», »simpatično anakronom», «petnaestodnevnom tromjesečniku», nikada nije pripadao nikakvoj ideološkoj ili estetskoj grupaciji i uz posvemašnje opiranje aktualnostima, uspio je preživjeti više od 60 godina!

 

Pretplata za 3 dvobroja iznosi 80,00 kn (uključen PDV i troškovi poštarine). Iznos je potrebno uplatiti na žiro račun: HR0223600001101352593, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Opis plaćanja: 15 dana - pretplata za 2021. Dokaz o uplati te adresu za dostavu časopisa možete poslati na E-mail: kultura@pou.hr ili poštom na Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb, Odjel za kulturu i nakladništvo.

Cijenimo Vašu podršku i zahvaljujemo na interesu za najdugovječniji časopis za kulturu u Republici Hrvatskoj.

 

Pretplatite se na časopis u web trgovini.

 

Časopis se realizira uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.