Sveučilište za treću životnu dob - TRIBINA "SOVA"

Treća dob 04.03.2020.

Na početku novog semestra šk.god.2019./20. imamo izuzetnu čast na tribini SOVA ugostiti  poznatu književnicu i  sveučilišnu profesoricu .  

 

prof.dr.Julijana Matanović

za prvi susret i upoznavanje s nama odabrala je  razgovor o najnovijem djelu iz bogatog opusa svoga književnog stvaralaštva, Knjigu o Fabriju.

 

Nedjeljko Fabrio,

„dijete riječkog kazališta“

 

* Književni klasik i – kako je sebe nazivao -  „dijete riječkog kazališta“, preminuo je 4. kolovoza 2018. godine. Iako smo skloni tvrditi kako se stvari poslije odlaska velikih ne mijenjaju, to nikako nije točno. Praznina je itekako vidljiva. Jer, književno stvaralaštvo Nedjeljka Fabrija jedan je od najboljih primjera složenosti autorskoga poetičkog vrta. Posvećujući se odabranim temama – ulazeći u dubinu njihovih sadržaja proučavanjem arhivske velike i male građe, ali i prisjećanjem na dodirne točke povijesti i  vlastite biografije - Nedjeljko Fabrio izgradio je opus  u kojem se jasno mogu uočiti komunikacijske poveznice prvo pojedinih djela, a poslije i Djela u cjelini.

 Fabrio je danas aktualniji nego ikada. Pisac Rijeke, ponovno nas uvjerava kako je povijest na ovim našim prostorima i dalje „ludost, jalovost i smrt“.Fabrijevi tekstovi svoju recepcijsku puninu mogu doživjeti isključivo onda kada se u tumačenje uključi i autorovo dramsko, esejističko i kraće pripovjedačko iskustvo. „Šetnja njegovim riječkim vrtovima“ prilog je čitateljske borbe protiv zaborava. ( J. Matanović ) *

___________________________________________________________

srijeda, 4. ožujka 2020. u 17 sati

Mala dvorana POUZ