VLADIMIR NOVAK : INSTALATRIJ

Novosti 09.10.2019.

galerija CEKAO 

pratite nas na Facebooku

Video s otvorenja izložbe INSTALATRIJ

Intervju s Vladimirom Novakom za Kulturflux

 

Vladimir Novak diplomirao je kiparstvo 2017. godine na ALU u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade GKR u Lokvama na 13. Trijennalu hrvatskog kiparstva, HPB Grand Prix nam 34. Salonu mladih 2018. godine, te Rektorove nagrade za samostalni projekt 2015.godine. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi te boravio na rezideciji Cité internationale des arts u Parizu. Tijekom 2018. godine predaje u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Od 2019. djeluje kao samostalni umjetnik. Živi i radi u Zagrebu.

 

Arhitekt projektira prostor kao poligon bezbrojnih scenarija. Kipar/umjetnik koji arhitekturu koristi kao medij radi intervenciju kojom je privremeno ili trajno mijenja. Vladimir Novak pak u arhitektonski prostor unosi intervenciju u kojoj je posjetitelj kuće taj koji se mijenja, introspektira, improvizira. Dimenzija autora kao (s)poticaj posjetitelja na promjenu u kući koja je sinteza kulture, arhitekture i dizajna urezuje u nju novi sloj kulturne memorije revitalizirajući prostor atrija te odnosa galerije i atrija.

Ušli ste u strukturu koja titra, vibrira, iritira i stvara oko vas i u vama novu dimenziju, u koju ulaz nije jednostavno odrediti, kao ni njene granice, rubove. Međutim, poznati su neki elementi prepoznavanja dimenzije. Pristup njihovom uočavanju važan je poput uputa kako prepoznati jestivu vrstu gljive ili razlikovati sorte grožđa, radi izbjegavanja zablude: sve je to slično, koja može biti kobna po nas. Ovdje su ti elementi: video projekcija, audio snimke, skulpture i svjetlosna instalacija. Poznata je i namjera da dijelove te dimenzije možete prenosti čime postajete (pre)nositelji te dimenzije. Samim time širite polje te dimenzije, njezine granice postaju promijenjive i ovise o vašem kretanju i djelovanju.

Onog trena kada pounutrite elemente autorove dimenzije, usvojite upute i pristanete je prenositi postajete dio autorovog puta unatrag (gdje se vidiš prije deset godina?) kroz soundtrack deset godina starih audio zapisa koji su, kao proizvod improviziranih jammova, do sada bili lišeni publike. Reminiscirajući taj protekli period života u titraju fluo lampe koji je snimio u svom pariškom ateljeu, u bljesku koji odjeljuje ono sada, od onog prošlog i budućeg, autor vas poziva da mu se pridružite u istraživanju. Ulaskom u extradimenzionalnu skulpturu i bijegom u soundscape pridružimo se autoru u istraživanju proteklih deset godina njegovog života, s odmakom osjetimo njegove (s)poticaje i naslutimo formativne momente njegovog umjetničkog rada zagledani u prazninu atrija/uma unutar tijela koje se puni bljeskovima.

Filip Pintarić