supraStudio | SARA RENAR | Kako se rade pjesme | kreativna radionica | od 2. do 6. 7. 2024.

Novosti 10.06.2024.

Pučko otvoreno učilište Zagreb

Pratite nas na Facebooku

KAKO SE RADE PJESME

kreativna radionica sa Sarom Renar

2. - 6. 7. 2024.
rok za prijave: 28. 6. (do ponoći)

 

U Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu ljeto će startati uz lansiranje novog programa: supraStudio je osmišljen kao platforma za promociju autorskog stvaralaštva u raznim područjima (glazba, književnost, vizualne umjetnosti), a djeluje kao kombinacija umjetničke rezidencije, privremenog umjetničkog studija otvorenog publici i radionice otvorene za javnost. Svake godine jedan domaći umjetnik_ca na poziv Centra za kulturu boravi i radi u prostorima zgrade, stvarajući i razvijajući svoje aktualne projekte, kroz nove, interdisciplinarne suradnje, eksperimentirajući s vlastitim autorskim jezikom ili kroz radioničke programe educirajući zainteresirane polaznike o pojedinim aspektima kreativnog stvaranja. Nazivom “studio”, osim kao referencom na umjetnički (primjerice, glazbeni) studio, nastoji se evocirati osnovna ideja programa – studio kao mjesto na kojem se uči i stvara.

U svom premijernom izdanju supraStudio će ugostiti glazbenicu Saru Renar, čiji rooftop koncerti na krovu zgrade u neposrednom susjedstvu Pučkog otvorenog učilišta već godinama začinjavaju ljetnu kulturnu ponudu Zagreba. Ova nagrađivana kantautorica održat će intenzivnu radionicu o stvaranju pjesme – od inicijalne zamisli, preko ispitivanja odnosa između teksta, ritma i melodije, pa do ovladavanja osnovama aranžmana, tonskog snimanja i audio produkcije. Radionica naslovljena Kako se rade pjesme polaznice_ke će provesti kroz multimedijalne procese kantautorskog stvaralaštva, a namijenjena je svim zainteresiranim punoljetnim osobama, posebice studentskoj populaciji.

U formi svojevrsne ljetne škole, radionica će se održati od 2. do 6. srpnja (utorak – subota, svakoga dana od 10 do 14 sati), u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (Ulica grada Vukovara 68). Radionica je besplatna, a zainteresirani_e se trebaju prijaviti putem upitnika dostupnog na sljedećoj poveznici. Rok za prijave je petak, 28. lipnja (do ponoći). Broj mjesta je ograničen.

Temeljna namjera programa supraStudio, kao i njegove prve iteracije – radionice pod vodstvom Sare Renar, jest poticanje i njegovanje umjetničkog senzibiliteta građana, posebice mladih, kroz neposredan rad s umjetnicama_ima i trenutnim kreatorima kulturnih sadržaja na sceni. Ovaj interdisciplinarni program planiran je u kraćim, no sadržajno intenzivnim etapama, a svakodnevni radni susreti okvir su unutar kojeg se razmjenjuju znanja, ideje i kreativne energije.

Zagrebačka kantautorica Sara Renar jedno je od najpriznatijih i najprepoznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet diskografska izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu. Njezin prvijenac, album Djeca, godine 2014. nominiran je za nagradu Porin za najbolji debitantski album, a 2015. Renar je osvojila Porina za najbolju vokalnu izvedbu (za EP Jesen koji je tada bio i nominiran za najbolji alternativni album). Tišina iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a album je zaslužio nominaciju i IMPALA za europski album godine. Live album Gdje povlačiš crtu mediji su prigrlili kao revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju, a njezin recentni studijski album Šuti i pjevaj (2021.) kritika je gotovo jednoglasno ocijenila kao najbolji i najzreliji album u njenoj karijeri. U posljednjih deset godina Sara Renar je zabilježila gotovo tisuću koncertnih nastupa diljem Europe i regije, nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima. Osim vlastite autorske glazbe, sklada i izvodi glazbu za kazalište, česta je gošća književnih manifestacija, surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid, Outcome), književnicima i pjesnicima te radi glazbu za multimedijske projekte. Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt Europske Unije za potporu mladih glazbenika “European Music Incubator”, europsku potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus, OneBeat Balkans umjetničku rezidenciju, međunarodnu umjetničku rezidenciju u Lavovu u Ukrajini (Magic Carpets Europe) te mnoge druge uzbudljive umjetničke projekte.

Realizacija programa supraStudio Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu omogućena je sredstvima Grada Zagreb – Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.