PROMOCIJA ČASOPISA 15 DANA / BROJ 3-4

Novosti 29.10.2019.

Pratite nas na Facebooku

II. Bijenale industrijske umjetnosti 

Utorak, 5. 11. 2019., u 18 sati, Knjižnica Pučkog otvorenog učilišta Zagreb 

Novi broj časopisa 15 dana posvećujemo II. Bijenalu industrijske umjetnosti, održanom 2018. godine na prostorima Istre i Kvarnera, čiji je organizator Labin Art Exspress XXI. Međunarodni bijenale okupio je preko stotinu domaćih i stranih imena, koja su dala odgovor na postavljeni koncept kustoskog kolektiva WHW. U razgovoru s Ivet Ćurlin, Anom Dević, Natašom Ilić i Sabinom Sabolović, koji je za časopis priredila Jelena Pašić, doznajemo više o samom procesu postavljanja koncepcije Bijenala, odabiru umjetnika te definiranju pogleda na industrijsko nasljeđe.
(...) U koncipiranju Bijenala krenule smo od pitanja kako danas gledamo na pojam industrije. Činjenica je da su prostori industrije izbrisani, nevidljivi, često zapušteni — s jedne strane zbog promjene načina proizvodnje, a s druge strane zbog korumpirane tranzicije i privatizacije koje su nemilosrdno rušile te strukture; ukratko, zbog povijesne pljačke u kojoj su radnici ostali bez svojih sredstava za proizvodnju. Generalno prevladava gotovo ciničan stav prema industriji, izostaje povjerenje da bi se na ovom području danas moglo dogoditi išta organizirano, funkcionalno, produktivno. Ipak, taj prostor zaposjedaju neke nove industrije, a u Istri je svakako najveća industrija turizma. Bilo nam je važno izbjeći negativno postavljanje spram turizma a priori, smatramo da je važno sagledati potencijale onoga što trenutno hrani ljude, omogućava im preživljavanje i školovanje djece.(...)
Za broj 3-4 također pišu Marko Pogačar, Ljiljana Filipović, Višnja Vukašinović, Nenad Rizvanović, Igor Rajki i Dinko Kreho. Tekst Andree Carossoa preveo je i priredio Denis Leskovar.
Sve fotografije II. Bijenala industrijske umjetnosti za časopis potpisuje Marko Ercegović.  

Na promociji sudjeluju Sabina Sabolović, Božena Končić Badurina, Marko Tadić, Nenad Rizvanović i Marko Pogačar. Razgovor moderira Tomislav Brlek.

 

foto: Marko Tadić & Miro Manojlović, Concrete machines (13 pieces for Prvomajska), 2018., Kino Raša
snimio: Marko Ercegović