Koncert DUO SYMPHONIA

Novosti 01.09.2021.

17. rujna 2021. u 19:00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

Za kraj ljeta najavljujemo koncert "Duo Symphonia", pod kojim se kriju vrsni glazbenici Roberto Scarpa Meylougan na orguljama i Giuseppe Iampieri na klaviru. Orgulje i klavir, na prvi pogled nemoguć, gotovo oprečan dvojac, otkriva u stvari iznenađujuću i vrlo ugodnu zvučnu kombinaciju. Harmoničan suživot dva "suprotstavljena svijeta" stvara repertoar, još uvijek malo poznat i izvođen, fascinantnim i vrlo ugodnim. Za ovaj koncert, pripremljen je repertoar iz opusa Georga F. Handela, Johanna S. Bacha, Antonia Vivaldia, Eugène Gigouta i dr. Glazenicima će se pridružiti i gošća Ena Hadžihasanović na klaviru, a uvod u koncert prepustili su 12-godišnjoj Majdi Tiršek, s kratkom klavirskm izvedbom.

Koncert se realizira u sklopu projekta KONCERTI IZVAN CENTRA, glazbeno-edukativnog programa čiji je cilj promoviranje mladih, perspektivnih učenika-glazbenika kroz suradnju i iskustvo zajedničkog nastupa s već etabliranim glazbenim profesionalcima, u nestandardnom izvedbenom prostoru. Cilj je i promoviranje klasične te drugačije, inovativne neklasične glazbe. 

Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na potpori.

Duo Symphonia nastao je 2014.godine, nakon što su se upoznali Roberto Scarpa Meylougan i Giuseppe Iampieri, dva orguljaša i pijanista po formaciji.
Dijeleći iste strasti, koncepte i glazbene vizije, rezultat je bila spontana i deklarirana želja za spajanjem višestrukih umjetničkih iskustava u jednu glazbenu stvarnost, koja bi mogla biti „dragocjena kutija za nakit iz prošlosti i raskošan vrt budućnosti ”.
U skladu s navedenim, Duo razrađuje svoje ideje i stvara repertoar u rasponu od Bachove glazbe preko francuskog romantizma, do najnovijih partitura sastavljenih posebno za ovu rijetku formaciju.
Već postojećem repertoaru za orgulje i klavir, Robert Scarpa Meylougan i Giuseppe Iampieri pridodaju i svoje originalne aranžmane i transkripcije pjesama koje uključuju hitove popa i rocka, remek djela klasične glazbe i neke od najljepših filmskih melodija.
Duo je debitirao u Veneciji (Italija) u ožujku 2015. povodom rođendana Johanna Sebastiana Bacha, genija, kojeg dvojica majstora smatraju svojim “glazbenim ocem”.
Duo je dočekan s velikim zanimanjem i divljenjem!
https://www.facebook.com/duosymphonia

Giuseppe Iampieri (umjetnički Mistheria) započinje studij glazbe sa sedam godina, zahvaljujući očevoj strasti i intuiciji obiteljskog prijatelja i skladatelja/harmonikaša Marca Aurelia Pisegna. Diplomirao je s najvišim ocjenama orgulje i kompoziciju na Glazbenom konzervatoriju “A. Casella ” (L’Aquila/Italija), u klasi profesora Annamarije Polcaro i M. Paola Cerasolija. Studirao je i "Računalnu glazbu" i "Eksperimentalnu kompoziciju" kod M. Michelangela Luponea i M. Alessandra Sbordonija.
Radi kao učitelj, orguljaš, pijanist, skladatelj, aranžer i klavijaturist na klasičnoj, rock i pop glazbenoj sceni. Vodi tečajeve računalne glazbe, klavijatura i sinthesizera. Njegova diskografija do sada broji više od 100 albuma, od klasike do rocka, od popa do New Age glazbe i zvučnih zapisa.
Prvi album za klavir “Solo Piano” objavljen je 2007. godine, a zatim slijede “Keys of Eternity” (2011.) i “Dreams” (2020.). Transkripcija za klavir " The Four Seasons " A. Vivaldija, objavljena je kao digitalni album 2021. godine.
Surađuje s mnogim međunarodnim umjetnicima, bendovima i ansamblima, kao pijanist, klavijaturist, skladatelj i aranžer, nastupajući u Italiji, Europi, SAD -u i Aziji.
Službena web stranica: www.mistheria.com

Roberto Scarpa Meylougan diplomirao je orgulje, čembalo, kompoziciju i predpolifonijski napjev na Konzervatoriju Benedetto Marcello u Veneciji, u klasi Sergia de Pierija i W. van de Pola, a specijalizirao se u Francuskoj ku klasi J. Guilloua, M. Chapuisa, J. P. Brossea i G. Litaizea.
Kao orguljaš i čembalist, svirao je u glavnim francuskim, talijanskim i njemačkim katedralama. Od 1978. održava brojne koncerte diljem Europe.
Godine 1985., održava u Veneciji koncert na orguljama povodom prvog posjeta pape Ivana Pavla II.
Radio je kao producent u glavnim opernim kazalištima u Europi i s velikanima poput Claudia Abbada, Viekoslava Šuteja, Sir Rogera Norringthona, te mnogim poznatim simfonijskim orkestrima.
Svirao je sa Zagrebačkom filharmonijom F. Poulenc-ov “Koncert za orkestar orgulja, gudača i talambas”, pod dirigentskom palicom Vjekoslava Šuteja., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Svoj zadnji solistički album za orgulje “Children”, snimio je 2006. godine., u sklopu osobnog projekta, s ciljem preispitivanja i ponovnog otkrivanja orgulja kao sredstva te proširivanja novih i neuobičajenih repertoara za ovaj instrument

Ena Hadžihasanović, završila je Muzičku akademiju u Sarajevu u klasi prof. Svetlane Chlaidze (Bakalaureat muzičkih umjetnosti – klavir i Magistra muzičkih umjetnosti – klavir) i Muzičku akademiju u Zagrebu na odsjeku za klavir, u klasi prof. Katarine Krpan (Magistra muzike).
Održala je veliki broj koncerata kao solist i kao korepetitor, osvajala je nagrade na mnogobrojnim solističkim i komornim natjecanjima te je sudjelovala na domaćim i međunarodnim pijanističkim seminarima.
Živi i radi kao profesor klavira i korepetitor u Zagrebu.

Majda Tiršek (12 godina), perspektivna je učenica 5. razreda Glazbene škole Karlovac. Sudjelovala je na brojnim seminarima, edukacijama te školskim i međunarodnim natjecanjima, osvajajući nagrade.