DUJE KODŽOMAN : ABNORMAL 6/208

Novosti 11.10.2019.

galerija BERNARDO BERNARDI 

pratite nas na Facebooku 

abNormal 6/208 naziv je izložbe modnog dizajnera Duje Kodžomana, čija je izložba u galeriji Bernardi njegovo sedmo samostalno prezentiranje publici. Prostorni raspored njegovih rješenja, koji ćemo moći vidjeti u galeriji do 22. studenoga ove godine, oblikovan je s obzirom na karakter "nesvakidašnje" kolekcije, kako je u svome tekstu za izložbu naziva i likovna kritičarka Sandra Križić Roban. Temeljena na istraživanjima u medicini, kolekcija Duje Kodžomana uspješno i na nesvakidašnji način, povezuje modu s psihijatrijom i psihologijom.    


 

Nesvakidašnja kolekcija

Predmeti koji su pred nama nisu nužno lijepi. Iako objedinjeni u sklopu onoga što poimamo pod modnim dizajnom, oni nisu moda u klasičnom smislu potrošivosti i izmjenjivosti, trenda i luksuza. Funkcioniraju kao kolekcija povezana tek idejom i bar-kodom otisnutim na vanjskom dijelu leđa. No iako je “opis” svakog predmeta generiran kroz sustav u kojem ga je moguće (i mašinski) pročitati, preciznije značenje i dalje nam je nedostupno. Ne žele nam se svidjeti, i na izvjestan način izazivaju nelagodu. Pa i položaji tijela modela koji su u njih odjeveni ukazuju da nije riječ o svakidašnjoj kolekciji.

Tema diplomskog rada Duje Kodžomana (Šibenik, 1993.) naslovljena je abNormal 6/208, a sastoji se od šest različitih odjevnih kombinacija kojima autor tematizira mentalne poremećaje i društvene stereoptipe koji su s njima na žalost neraskidivo povezani. Bipolarni poremećaj, egzibicionizam, histrionski, opsesivno-kompulzivni i post-traumatski poremećaj klasificirani su i u službenoj i u znanstvenoj nomenklaturi, podvrgnuti grupiranjima s obzirom na uzroke. No već se i osnovnim uvidom u ovu složenu problematiku zamjećuje tendencija alijancije. Kao da klasifikacijom uspostavljamo neki red, kontrolu, nadzor, zahtijevajući određenu hijerarhiju i evidentno polarizirajući društvene odnose.

Odjevni predmet za dvije osobe, majica izrađena od gume i spojena s rukavicama za čišćenje, kamuflažni uzorak koji prikriva proživljenu ili očekivanu traumu, bezbroj ukrasa na zlatnom prsluku asocijativne su reakcije na odgovore koje je autor postavio u anketnom upitniku i na koje je odgovorilo ukupno 208 osoba, spomenutih u naslovu kolekcije. Pritom svaki pojedini predmet postavlja važno pitanje o društvenim konvencijama, razumijevanju, pokušajima uspostave komunikacije ako nikako drukčije, a ono preko neke od odjevnih “barijera”.

Autorov pristup zasnovan je na principima interpretativne fenomenološke analize; fokusira se na osjetilno iskustvo tijela osobe koja zbog svog mentalnog stanja reagira drugačijim pokretima i zahtijeva osobito strukturirane “čahure” (ili posve suprotno, zaziva pokazivanje). Svaki predmet omogućuje potencijalnom korisniku da egzistira u prostoru – zaštićen ili otkriven; izrađen na temelju autorova interesa za ljude koji doživljavaju, za aktere koji stvaraju nova značenja bez da se pritom prilagođavaju ustaljenim i nametnutim kanonima.

Sandra Križić Roban 

 

 

Duje Kodžoman (1993), modni dizajner, doktorand pri Naravoslovnotehniškom fakultetu u Ljubljani, diplomirao je i radi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Njegovi radovi objavljeni su u talijanskom Vogue-u, za što je nagrađen Rektorovim priznanjem za međunarodni uspjeh. Dizajnirao je uniforme zaposlenika Ureda predsjednika RH, te je autor kostimografije otvaranja Europskih sveučilišnih igara 2016. Izlagao je na 6 samostalnih i 23 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva i umjetničkog društva Grupa 9.