15 dana | ANTOLOGIJSKE NASLOVNICE | pogledajte izložbu | od 4. do 13. 6. 2024.

Novosti 31.05.2024.

Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu 15 dana

Pratite nas na Facebooku

Pozivamo vas na izložbu

ANTOLOGIJSKE NASLOVNICE
ČASOPISA 15 DANA

4. 6. - 13. 6. 2024.
LEXART SKLADIŠTE (Frankopanska 22-24, Zagreb)
otvorenje: utorak, 4. lipnja u 19 sati

 

U LEXART skladištu (Frankopanska 22-24, Zagreb) gostuje izložba Antologijske naslovnice - Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu 15 dana. Izložbom čije je otvorenje zakazano u utorak, 4. lipnja u 19 sati, predstavljaju se dosadašnje naslovnice tog dugovječnog časopisa i ujedno obilježava promocija temata časopisa posvećenog LEXART-u.

Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu 15 dana kontinuirano izlazi od 1957., isprva u skromnom formatu i na skromnih 8 stranica, kao petnaestodnevni informator o svim priredbama u organizaciji tek osnovanog Centra za kulturu Radničkog sveučilišta Moša Pijade. Tijekom 1958. bilten mijenja format u revijalni i počinje se zvati list. Za 15 dana dolaze zlatne šezdesete, uvode se stalne rubrike koje pokrivaju područja od književnosti do slikarstva, glazbe i kiparstva, karikature i fotografije, filma i kazališta, arhitekture i dizajna pa do kulture svakidašnjeg života. Izmjenjuju se urednici: Vlado Velčić, Gajo Peleš, Saša Zalepugin, Željko Matijević. Od početka sedamdesetih pa do umirovljenja 2004. uređivao ga je Slavko Kovač, a grafički oblikovao Predrag Mihok.

Godine 2004. glavni urednici postaju Tomislav Brlek i Bruno Kragić, dok posao likovnog urednika preuzima najprije Jadranko Marjanović, a nakon njega Dean Roksandić. Uređivačka novost jest koncept po kojemu će svaki broj časopisa - uključujući kako njegovu naslovnicu tako i poleđinu - biti ilustriran radovima nekog ili neke od istaknutih suvremenih domaćih autora/autorica, uz obavezno objavljivanje uvodnoga teksta o njegovu/njezinu radu te prigodnoga intervjua. Tako osmišljen pristup svakom je broju 15 dana priskrbio dodatnu vizualnu kompaktnost odnosno zaokruženost, ne zadirući pritom u tijekom ranijih desetljeća dosegnutu iznimnost i prepoznatljivost. Časopis se danas usredotočuje na nove obrasce tumačenja kulturnih fenomena, odnosno drukčije vidove njihova sagledavanja, kao i na kontinuirano osvjetljavanje i prevrednovanje tradicije.

Časopis se realizira uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u izdanju Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Autorica izložbe je Ksenija Foretić, a za likovni postav zadužen je Dean Roksandić

 

Radno vrijeme LEXART-a: od 4. do 7. lipnja od 14 do 18 sati, 8. i 9. lipnja od 11 do 15 sati te 12. i 13. lipnja od 14 do 18 sati.