VEDRANA MASTELA : Perforacije

Galerije 16.12.2020.

GALERIJA BERNARDO BERNARDI

Pratite nas na Facebooku

Kolekcije Destroyed Creation (2012.g.) i Pieces (2013.g.) Vedrane Mastele polaze od procesa destrukcije kao kreativnog čina u oblikovanju odjevnih predmeta. Specifičnim tehnikama perforiranja Vedrana stvara jedinstvene otiske na površini tkanine kako bi redefinirala odnos tijela i materijala koji ga obavija. Rupe selektivno otkrivaju kožu koja sada organski srasta s odjećom. Svakodnevni odjevni predmeti poput haljine, hlača i veste zadobivaju pomalo nelagodno značenje upisano višestrukim perforiranjem u tekstil. Postojanost rupa kao da svjedoči nekom prošlom životu tkanine i samog odjevnog predmeta, pripovijeda o povijesti njihovog nošenja. Izlaganjem njenih odjevnih predmeta bez tijela pozvani smo izbliza istražiti biografiju tih destrukcija.

Perforacije se nanose na različite načine: udaranjem čekića ili malim metalnim škaricama, čime se naglašava spontanost i nepredvidljivost samog procesa. Vedrana koristi prirodne i sintetičke materijale kako bi testirala raznolike efekte destrukcije, a posebno živ i nepredvidljiv materijal je pamučno pletivo. U dodiru s kožom pletivo na poseban način progovara o tankim granicama između kože i odjevnog predmeta.

Ključna inspiracija za Vedranin rad je umjetnička praksa Lucia Fontane koji upravo činom rezanja i perforiranja platna osvještava materijalnost slike, otvara novi prostor neograničene interpretacije. Iako ne svjedočimo samom izvođenju reza on je duboko upisan u platno. Jednako tako noseći Vedranine odjevne predmete možemo indirektno na površini popratiti sam proces rada i nadalje participirati u neočekivanim odjevnim mikro destrukcijama te potom i novim tjelesnim adaptacijama.

Lea Vene

 

Vedrana Mastela, rođena i živi u Zagrebu, završila je diplomski studij modnog dizajna na Tekstilno - tehnološkom fakultetu. Još za vrijeme studiranja počinje sudjelovati na projektima, natjecanjima i izložbama unutar i van granica Hrvatske, kao što su Habitus Baltija, iD International Emerging Fashion Awards, Fashion Incubator, Izložba hrvatskog dizajna, Month of Design. Također sudjeluje na događanjima poput Cro A Porter-a, Dana D te izlaže na Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe u Budimpešti kao Gombold újra! Finalist 2016. Djelujući mimo trendova i donoseći svoj specifičan potpis te prepoznatljivu estetiku propituje pojmove stvaranja i uništavanja, rodnih uloga, tijela i održivosti. Ručno ukrašavanje, personalizacija, ručne perforacije, DIY estetika i traper dio su njenog izričaja. Dodatno se obrazuje na području mode i održivosti. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva.

vedranamastela.com