RU:T : Aman taman

Galerije 20.01.2021.

GALERIJA BERNARDO BERNARDI

Pratite nas na Facebooku

Izložba Studija RU:T (Karla Paliska i Tvrtko Bojić) / AMAN TAMAN od 26. 11. do 14. 12. 2020.

INTERVJU S UMJETNICIMA

Iz predgovora:

Rijetke su pojave na našoj (pa i na globalnoj) dizajnerskoj sceni da se dizajner vizualnih komunikacija posveti produkt dizajnu. Obrnuto se, prema nepisanim zakonima neoliberalnog tržišta, naročito u deindustrijaliziranim postsocijalističkim zemljama, događa neprestano. Tako imamo na jednog djelatnog produkt dizajnera, deset aktivnih u području vizualnih i inih komunikacija iako se podjednak broj jednih i drugih obrazuje na našim visokoškolskim ustanovama. Iz tog razloga treba posebno valorizirati odluku Karle Paliske da se ozbiljno posveti dizajnu proizvoda. Ne samo zbog toga što je to, društveno bitno angažiraniji i teži put, nego i zato što je potencijal te tranzicije izniman, kako na konceptualnoj tako i na likovnoj razini. S druge strane njen partner, Tvrtko Bojić, predstavlja oličenje produkt dizajnera starog kova. Tehnički izvrsno potkovan i obazriv te gotovo opsesivno strog u usuglašavanju kompleksnih parametara proizvoda, a opet snažno konceptualno utemeljen, Tvrtko je gotovo anakrono posvećen potrazi za pronalaskom optimalnih rješenja u svim detaljima svojih projekata. Duet počinje s konkretnim i vidljivim zajedničkim radom na ekstenziji platforme Young Balkan designers, materijaliziranoj kroz poduzetnički projekt Ancona grupe, đakovački NUNC. Za novoformirani brand dizajniraju gotovo polovicu inicijalne kolekcije te s kolegicom Natašom Njegovanović projektiraju hibrid sajamske izložbe i konceptualne kuhinje Slavonika koja postiže veliki uspjeh na centralnom eventu globalne dizajnerske zajednice, milanskom Salone del mobile. Nastavak te suradnje predstavlja ikonički projekt sistema modularnih stolova Ala koji osvaja pregršt međunarodnih nagrada i globalnu vidljivost autora. Paralelno s tom suradnjom Tvrtko i Karla bave se brojnim samoiniciranim projektima i inicijativama čije rezultate tek očekujemo u nadolazećem periodu te se etabliraju u jedne od vodećih snaga mlađe generacije suvremenog hrvatskog dizajna.

Aman-taman (u prijevodu “baš po mjeri” turski/arapski; izraz u čestoj uporabi u Slavoniji) najnoviji je projekt Studija RuT, razvijen također za NUNC kao svojevrsni nastavak komode Duja. Derivacija ideje dvostrukog volumena fleksibilnih gabarita ovaj put rezultira u čistoj igri dvaju kubusa koji, ovisno o međuodnosu, popunjavaju zadani prostor prilagođavajući se potrebama i mogućnostima korisnika. Na taj način postignut je efekt namještaja rađenog po mjeri kojeg je moguće serijski proizvesti i distribuirati, sa svim ekonomskim i logističkim prednostima potonjeg. Ali ono što je pažljivom promatraču rada ovog netipičnog dua još zanimljivije, ovaj projekt predstavlja gotovo idealan portret svojih autora. Dva potpuno različita entiteta koji se u dinamičnom međuodnosu idealno prilagođavaju specifičnostima konteksta izbjegavajući pritom neprincipijelne kompromise. Ukratko…aman-taman!

Nikola Radeljković

 

Studio RU:T je multidisciplinarni dizajn studio koji čine Tvrtko Bojić i Karla Paliska, a koji zajednički rade od 2015. godine. Djeluju na poljima produkt i industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija, prostornih koncepata i intervencija. U svom radu fokusiraju se na praktična i održiva rješenja, kao i eksperimente kojima propituju koncepte življenja. Redovito izlažu na domaćim i međunarodnim izložbama.

 

Izložba je realizirana uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Više o Galeriji Bernardo Bernardi pogledajte ovdje.