Petra Krpan i Lea Popinjač: SJEĆANJA NA POKRIVAČU / MEMORY QUILT | pogledajte izložbu od 16. 5. do 21. 6. 2024.

Galerije 13.05.2024.

Galerija CEKAO

Pratite nas na Facebooku

Pozivamo vas da pogledate izložbu pod nazivom

"SJEĆANJA NA POKRIVAČU / MEMORY QUILT" 

autorica

Petre Krpan i Lee Popinjač

 

Izložbom Sjećanja na pokrivaču – memory quilt autorice koncepcije, doc. art. Lea Popinjač i dr. sc. Petra Krpan, okupile su različite autorice i autore koji su svojim prepoznatljivim likovnim i fotografskim djelima izradili vlastite memorijske pokrivače. Memorijski pokrivač (engl. memory quilt) vezan je uz osobni, skriveni život pojedinca, njegovu obitelj, vlastita iskustva i sjećanja. Povezivanjem dvaju različitih medija, tekstila i fotografije, radovi pridonose intertekstualnom i intermedijalnom tumačenju. Svaki rad donosi osobne emotivne priče, obiteljske trenutke, ali i nova iskustva, jer pojedini su autori radili zajednički pokrivač. Upravo u tom iskustvu upoznavanja, rodila su se nova sjećanja i novi međuljudski odnosi. U tim skrivenim porukama utkanim u cjelinu raznovrsnim tkaninama i fotografijama svaki rad interpretira prolaznost života i sjećanja koja nikada ne zaboravljamo i koja nas uvijek prate. Važan aspekt memorijskih pokrivača jest u tome što prekrivaju i pokrivaju ljudsko tijelo i pružaju dodatni taktilni element cjelokupnom iskustvu. Pokrivač grije tijelo, ali i pruža toplinu utjehe. Skriveni obiteljski, ljubavni i prijateljski životi, zaboravljeni trenuci, sjećanja na djetinjstvo, osobna iskustva putovanja, odnosa i iskustva autorica i autora na ovoj izložbi stoga traže emotivne interpretacije značenja svakog od radova.

Izložba je rezultat radionice koju su na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu vodile doc. art Lea Popinjač i dr. sc. Petra Krpan.

Petra Krpan (Zagreb, 1985.) diplomirala je i magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorirala na Filozofskom fakultetu 2021. godine u području znanosti o umjetnosti. Radi kao viša asistentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Lea Popinjač, magistra edukacije likovne kulture (Zagreb, 1981.) Godine 2003. diplomirala je na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. 2006. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsjek, te diplomirala 2012. godine, u klasi prof. Zlatana Vrkljana. Od godine 2020. stalno je zaposlena na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, trenutno u umjetničko-nastavnom zvanju docentice. Uz rad na fakultetu kontinuirano slika i izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

Stručna suradnica: Đurđica Kocijančić, mag. ing. tech. text., viša stručna suradnica, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Autorice/autori i nazivi radova:
Lea Popinjač: To Guruji: Offering for HEALTH. In memory of Shri Shiwakumar Swamiji Nasimath
Petra Krpan: A part not apart
Ivana Furunđija i Antun Mlakić: Pismo
Paula Jureško, Helga Alaker i Marijeta Markovina: Oltar prinosa
Nikolina Krstičević i Vuković: Odraz
Leo Subanović i Franka Iskra: Unusual Frendship

 

Izložba je otvorena od 16. svibnja do 21. lipnja, radnim danom od 8 do 22 sata, subotom od 8 do 15 sati. Ulaz je besplatan.