Promocija novog broj časopisa "15 dana" | ponedjeljak, 20. 5., 19 h

Galerije 10.05.2024.

U izdanju Pučkog otvorenog učilišta Zagreb objavljen je novi broj ilustriranog časopisa za kulturu i umjetnost 15 dana, čiji impresivno dugi kontinuitet broji već gotovo sedam desetljeća. Prvi ovogodišnji dvobroj, čija će se promocija održati u ponedjeljak, 20. svibnja s početkom u 19 sati u Galeriji Bernardo Bernardi, na 52 stranice otisnute u boji donosi ukupno šest tekstova o temama iz područja umjetničkog stvaralaštva i promišljanja suvremene umjetničke produkcije, a u užem je fokusu umjetnički dvojac Bachrach & Krištofić. U dosadašnjih 40-ak godina djelovanja svojom autentičnom i dosljedno promišljenom estetikom Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić dali su važan biljeg domaćoj vizualnoj kulturi, ponajprije na području grafičkog dizajna i fotografije. Omoti danas kultnih novovalnih glazbenih albuma koje je ovaj umjetničko-supružnički par izradio tijekom 1980-ih, poput onoga za prvijenac grupe Dorian Gray – album Sjaj u tami, zauzimaju zasluženo antologijsko mjesto i ocijenjeni su kao ponajbolji primjeri oblikovanja diskografskih ovitaka na našem području, a njihov je fotografski opus uvršten u novi stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

O bogatoj kreativnoj praksi ovog dua sa Sanjom Bachrach Krištofić za časopis 15 dana razgovarala je kustosica Leila Topić, pokrivši ključne aspekte, inspiracije i utjecaje te sažetu povijest njihova djelovanja: od početaka vezanih uz poticajnu sredinu zagrebačkog Studentskog centra početkom 1980-ih, preko suradnji s ključnim imenima novoga vala (uz već spomenutu grupu Dorian Gray, tu su i suradnje s grupama Denis & Denis, Prljavo kazalište, Film i Parni valjak) te glazbenicima Josipom Lisac, Oliverom Mandićem i dr., pa do recentnijih angažmana na oblikovanju izložbenih postava, pa i kustoskih uloga koje preuzimaju razvijajući autorske koncepcije i realizirajući izložbe kao što su Ženska soba – ženski pogled / suvremena ženska fotografija istočne Europe (održana 2002. godine u Zagrebu u organizaciji ULUPUH-a) i Jugoton – istočno od raja, 1947. – 1991. (održana 2014. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu te iduće godine u Beogradu). 

Temat novog broja časopisa 15 dana uključuje i tekstove koje su Jasmina Fučkan i Dejan Kršić pisali povodom velike izložbe tandema Bachrach & Krištofić u Muzeju za umjetnost i obrt 2016. godine. U časopisu je objavljen i tekst Feđe Gavrilovića, izvorno nastao kao govor održan u sklopu programa Slušaj me, Denis Leskovar piše pak o pojmu pop glazbe, a broj zaključuje prijevod teksta povjesničara glazbe Keira Keightleyja o obilježjima rock kulture. Svi su tekstualni prilozi popraćeni reprodukcijama fotografskih radova dvojca Bachrach & Krištofić. Glavni urednici časopisa 15 dana su Tomislav Brlek i Bruno Kragić, a grafički je urednik Dean Roksandić. Službeno predstavljanje novog broja održat će se u ponedjeljak, 20. svibnja u 19 sati, u Galeriji Bernardo Bernardi (Pučko otvoreno učilište Zagreb, 1. kat) uz razgovor u kojem će uz Sanju Bachrach Krištofić i Marija Krištofića sudjelovati i Leila Topić, Miran Kurspahić i urednik Tomislav Brlek. Promociju će upotpuniti i pop-up izložba odabranih radova dua Bachrach & Krištofić.

Časopis se po cijeni od 4 eura može kupiti u upisnom uredu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu (Ul. grada Vukovara 68, prizemlje), svakog radnog dana od 9 do 16 sati. Godišnja pretplata na časopis iznosi 10 eura, a uključuje tri dvobroja. Sve informacije o kupovini ili pretplati možete potražiti putem email adrese kultura@pou.hr.