MIHAELA BRAJKOVIĆ : CPR /9674/ MCT

Galerije 16.04.2021.

GALERIJA BERNARDO BERNARDI

Pratite nas na Facebooku

U galeriji Bernardo Bernardi 22. travnja u 19 sati otvara se izložba modne dizajnerice Mihaele Brajković pod nazivom CPR /9674/ MCT. Mihaela Brajković diplomirala je na studiju modnog dizana pri Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a prije studija završila je modnu školu Profokus Zagreb. Dobitnica je nagrade na području modnog i odjevnog dizajna Hrvatskog dizajnerskog društva HDD19/20 u studentskoj kategoriji. Za vrijeme studija sudjeluje na skupnim izložbama; Zagreb design week 2015. godine i 2018.godine, Galerija VN 2016.godine, Galerija Univerziteta u Mariboru 2017.godine i Galerija SC 2018.godine. Djeluje i radi u polju modnog dizajna.

O njenoj modnoj kolekciji kustosica Lea Vene u predgovoru izložbi piše:
"Kolekcija CPR /9674/ MCT 1 Mihaele Brajković reinterpretira Mao odijelo koje je popularnost steklo u okviru komunističkog režima u Kini. Riječ je o antimodnom odjevnom predmetu koji odražava fiksna, nepromjenjiva i kruta društvena okruženja sa strogo propisanim odjevnim kodovima. U Mao odijelu dominira funkcionalnost i nosivost, kroj je pojednostavljen, a ukrasi i boje izostaju. Međutim Mihaela Brajković Mao odijelo promatra kao dio popularne kulture koja dopušta da se odjevni predmet predimenzionira, promjeni materijal i boju. Nudi nam ujedno i novu moguću vizualnu interpretaciju uniforme i drugačiji model discipline tijela. Njena Mao odijela gube primarnu utilitarnu funkciju, premašuju granice tijela i svojim volumenom ga u potpunosti preuzimaju i negiraju. Opterećena tijela istovremeno su i duhovita u svojoj nezgrapnoj i neuravnoteženoj pojavnosti. U kolekciji se posebno ističu masivne jakne žarkih boja i plastičnog premaza. Dizajnerica je eksperimentirala s acetatnim silikonskim premazom kojeg ručno u tankom sloju nanosi na filc kako bi postigla efekt glatke, sjajne i gumaste površine. S druge strane, na dijelove pamučnih košulja ona nanosi poliuretanski premaz pa se na površini tkanine direktno bilježe potezi kista i sam proces njenog rada s materijalima. Monumentalnost jakni i košulja dodatno je naglašena njihovom novonastalom težinom i krutošću.
Kolekcija muških i ženskih odjevnih predmeta dobiva potpuno drugačije značenje prelaskom u izložbeni format. Jakne, košulje i kombinezoni prerastaju tijelo i osvajaju white cube prostor u kojem se sada materijaliziraju kao nenosivi modni objekti otvoreni za uspostavljanje novih relacija."

Kolekcija CPR/9674/MCT nastala je pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Jasminke Končić na studiju Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 24. svibnja, a radno vrijeme galerije jest ponedjeljak-petak od 9 do 20, subota od 9 do 14.

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Izložba je realizirana uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Više o Galeriji Bernardo Bernardi pogledajte na poveznici.