MARIN NIŽIĆ : ŠKATULA

Galerije 06.09.2019.

GALERIJA BERNARDO BERNARDI 

 

Pratite nas na Facebooku 

 

Od četvrtka, 12. rujna u galeriji Bernardi moći ćete pogledati i bolje se upoznati s radom mladog autora, Marina Nižića, kojemu je ovo prva samostalna izložba. Izložba pod nazivom Škatula govori o Nižićevom odnosu spram grada Rijeke, ali uključujući sve poveznice s gradom za koji će sam reći kako je "najposebnije što znam." Prostorna instalacija progovara o aktualnoj temi rada, odnosno suodnosu slobodnog i radnog vremena, dok u kontekstu i na primjeru Trećeg maja, Nižić čini vidljivom spomenutu radničku mikrozajednicu.

/

(...) Rad je temelj postojanja, čin stvaranja. Neotuđivo ljudsko pravo. Homo sapiens je ujedno homo faber, radnik. Rad je isto i jednako tako dosada, napor, nužno zlo. Rad je težak, a dokolica je noćna mora. Rijeka je radnički grad. Rast stanovništva proporcionalan je industriji, luci i s njima povezanim mogućnostima za rad. U posljednja dva desetljeća izgubio se rad. U posljednja dva desetljeća izgubila se dokolica. Škatula čuva individualne vrijednosti nekoć prevedene u tradiciju i produkciju. (...)

iz zajedničkog teksta Marina Nižića i Damira Bralića

/

Marin Nižić (1998.) student je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva, Kreativnog kolektiva Kombinat te Sekcije pri Društvu arhitekata Rijeka. Djeluje unutar područja dizajna, a strastveno se bavi edukacijom, organizacijom i sakupljanjem povijesti. Oblikuje za razne inicijative poput RadicalXChange, Plana D i Kulture SCa u Zagrebu. Sudjeluje u organizaciji brojnih kulturnih i edukacijskih inicijativa poput RE:EASAe, Plana D, Naše ljetne kuće, Festivala Neboderi, DA! i Odaziva.