KOFAKTOR : još se obrađuje

Galerije 07.03.2019.

GALERIJA BERNARDO BERNARDI

pratite nas na Facebook stranici

SAVJET PITA / u suradnji s portalom Vizkultura 

Novi ciklus izložaba u galeriji Bernardo Bernardi za 2019. godinu započinjemo s intrigantnim kolektivom iz Splita - koFAKTOR, kojeg čine Silvija i Dujam Ivanišević. Izložba se otvara u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Ulica grada Vukovara 68 (prvi kat) i može se pogledati svakim radnim danom od 8 do 22 sata, a subotom od 8 do 15 sati sve do 17. travnja 2019. 

 

Što je dizajn? Ako bismo sudili po materijalu koji su nam priredili Dujam i Silvija Ivanišević dolazimo do zaključka da je riječ o obilju predmeta koji istodobno govore o načinu njihova stjecanja, o znanju koje je potrebno da bi oni uopće nastali, o sve bržim promjenama koje za sobom “povlače” uvođenje stalno novih i predmeta, i oblikovanja. Mnogo toga što uobičajeno smatramo dizajnom prošlo je kroz njihov umjetnički filter, sastavljen od osobitog razmišljanja o oblikovanju, logike koja proizlazi iz tradicije i proučavanja načina korištenja. Uz sve to, koFAKTOR svoju stvaralačku metodu provjerava i u prostoru, sudjelujući svojim arhitektonskim projektima u disciplini iznalaženja rješenja za stvarne probleme, a ne tek one istaknute u programu nekog natječaja. 
Gledajući njihov, za naše prilike specifičan način izlaganja, prisjetila sam se nesvakidašnje izložbe koju sam prije nekoliko godina imala priliku vidjeti u Tokiju. Pojam zakka, čija je definicija gotovo neuhvatljiva izvan japanskog kulturnog kruga, u izložbenoj formi sastojao se od niza stvari koje nije moguće kategorizirati, a koje pripadaju svakodnevici. Kao i kod koFAKTORa, zajedno izmiješani predmeti djelovali su kaotično te mi se učinilo kao da ne postoji ono što je središnje, najvažnije ili glavno. No upravo u tome prepoznaje se ljepota značenja onoga bez čega ne možemo, a što je istodobno posve obično i odvija se na periferiji učestalog razmišljanja o oblikovanju (prostora, predmeta) i njegovoj važnosti. Na primjer, ne vjerujem da će opažaj “duginog” spektra na staroj željeznoj tavi za palačinke većini biti inspirativan, no upravo na temelju tankog sloja oksida na čeliku i razlikama u temperaturi koje će utjecati na boju, Dujam i Silvija razvili su jedan od svojih kontroliranih postupaka. 
Kako bi postigli rezultat, bilo je potrebno odvažiti se i iskliznuti iz standarda, iskoristiti znanja iz fizike i kemije, uz sva ona stečena obrazovanjem u području arhitekture. I dok će za većinu arhitektura i dizajn značiti oblikovan volumen uz koji svakodnevno prolaze ili ga upotrebljavaju, ovdje pak osobito možemo istaknuti njihove “alate” – tehnološki naizgled “primitivna” pomagala smještena u prozirne kutije, vidljivih komponenti. U tim “neprivlačnim” predmetima nalazi se osnova njihovog stvaralačkog pristupa, a koji ne počiva na intuiciji karakterističnoj za današnje generacije. koFAKTOR odlikuje shvaćanje (problema, materijala, teme), logika korištenja, istraživanje navika i inteligencija kojom umrežavaju faze projekata na kojima rade, dok u pauzi autom voze kroz maslinik, vukući mrežu u kojoj skupljaju granje.


Sandra Križić Roban 

*

Ured koFAKTOR osnovan je 2008.g. u Splitu od Silvije i Dujma Ivanišević, koji već punih deset godina lutaju prostranstvima društvenih disciplina u potrazi za serendipitetom.