IVAN FIJOLIĆ : Jedini

Galerije 20.01.2021.

Galerija CEKAO

pratite nas na Facebooku

Izložba Ivana Fijolića "Jedini" od 5. 10. do 21. 10. 2020.

INTERVJU S UMJETNIKOM

Iz predgovora:

Nepotpunost je čudovišna. Odstupanje od neke očekivane forme, a pogotovo od forme za koju smo evolucijom naviknuti da je smatramo lijepom, poput one ljudskog tijela, rezultira strahom i gađenjem. To je jedna točka iz koje možemo gledati skulpturu Jedini Ivana Fijolića. Ona pokazuje biće koje se, poput monstruma iz horor filma, formira iz guste crne mase. To je lik koji od svih organa ima samo po jedan: samo jedno oko, nogu, prst, zub. Ta unikatnost organa njegova je specifičnost. Na neki način ova se skulptura nadovezuje na Fijolićevu skulpturu Krelac, iz 2006., prikaz nezasitnosti u čovječuljku nesretna pogleda i ispružene ruke, koji grabi sve oko sebe debljajući se preko mjere. Jedini je sljedeći stadij takvog propadanja. Njegova specifičnost nije dodavanje, nego nedostatak. To je poslovični čovjek jedne knjige, jednog mišljenja, jednog principa, čovjek uvjeren u to kako su samo njegove misli i uvjerenja ispravni. Ta razdvojenost od mnogostrukosti stvarnosti ono je što zastrašuje kod Jedinoga. Čak i njegova gesta, kojom uzdiže jedini prst jedine ruke, podsjeća na gestu starca prepunoga sebe koji propovijeda vlastite bljezgarije kao vrhunsku mudrost.

Ali, što ako je taj čudovišni nedostatak zapravo jedna životna tragedija? Pastelni crtež Ja bi ko ti pruža uvid u frustrirajuće osjećaje koji svakoga ponekada muče: nepotpunost i neadekvatnost. Kreatura naše isključivosti sada je dijete blesavog pogleda koje s divljenjem gleda lik s Picassove slike (jedan od njegovih portreta Dore Maar). Ono želi Picassov talent, njegovu slavu, njegovu karizmu. Ono je žudnja koja se nikada ne može ostvariti. U ova je dva rada prikazana tragična slika čovjeka: njegove želje za ostavljanjem traga s kojom hrabro, vedro i naivno kreće u svijet i čudovišta u koje se pretvara nakon niza neuspjeha i razočaranja. Monstruma nabujalog i nezadovoljenog ega.

Feđa Gavrilović

 

Ivan Fijolić je rođen 1976.godine u Zagrebu. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (u kiparskoj klasi prof. Mire Vuce ). Suvremeni je hrvatski umjetnik koji djeluje prvenstveno u mediju skulpture. Živi i radi u Zagrebu. Do danas je Fijolić izlagao na tridesetak grupnih i 17 samostalnih izložbi. Postavio je više javnih skulptura u Hrvatskoj i BiH od kojih su značajnije skulptura Brucea Leeja u Mostaru, fontana „Dvije palme na otoku sreće“ u Zagrebu i skulptura Franje Tuđmana u Glini.

 

Izložba je realizirana uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Više o Galeriji CEKAO pogledajte ovdje.