IRENA FRANTAL : DIS-/+APPEARANCE OF TEXT

Galerije 19.03.2019.

GALERIJA CEKAO 

 

Pratite nas na Facebook stranici 

 

audio sketchbook / u suradnji s portalom kulturflux 

 

Čudesno je zamisliti koje bi nam priče ispričali zidovi kada bi to mogli. Jer prostori u kojima ljudi borave neminovno u svoju auru upisuju razgovore, događaje, vremenske mijene i njihove posljedice. U svojoj nemoći verbalizacije, oni ostaju stasiti i gordi, nepomični i šutljivi. Njihovu tišinu prekidaju tek knjige. Ti maleni kompendiji znanja prenose neispričane priče prostora i arhitekata u daleke predjele, dopirući do umova onih koji žele slušati. Knjige su tako duhovne ekstenzije prostora koje prenose jednu istinu.
Ovom vezom knjige i prostora, specifično prostora Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, bavi se Irena Frantal u svom radu dis-/+appearance of text. Ispisujući svoj autorski tekst na zid galerije školskom kredom, ona prostor tretira kao knjigu, stvarajući narativ o prostoru, jednu istinu unutar njega i tako mu dajući glas. Jednostavan alat krede i simbolički je vezan uz sam prostor i njegovu ulogu edukacije različitih generacija. Međutim, on upućuje i na temporalnost intervencije u prostoru koja se nevjerojatnom lakoćom briše sa zidova upravo interakcijom spomenutih različitih generacija i njihovom prisutnošću u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.
Drugi dio rada Irene Frantal čini knjiga, medij koji je središte njenog umjetničkog istraživanja. U knjigu umjesto teksta ona smješta prostor Učilišta čineći tako petlju naspram smještanja teksta u prostor. Fotografije koje ispunjavaju knjigu u stilu i formatu polaroida, svojom pojavnošću, ali posebice motivima i temama prizivaju melankoliju prošlih vremena. Naime, tekst Irene Frantal na zidu galerije proizašao je iz ovih fotografija, stoga je njihova atmosfera istovjetna, lirična i vrlo osobna. Upravo takav naizgled začudan tekst smješten u tranzitni prostor Pučkog otvorenog učilišta Zagreb u prolaznicima i posjetiteljima izazvat će znatiželju i želju za odgovorima. Odnosno, rad Irene Frantal svojim će senzibilitetom zasigurno polučiti brojna pitanja, i time potaknuti promjenu. Promjenu koja se događa internalizirano, unutar gledatelja, pri svakom susretu s umjetničkim djelom kao takvim.

Maja Flajsig

*

Irena Frantal je vizualna umjetnica iz Zagreba. 2004. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 2010. specijalizirala umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu. Područje njenog likovnog istraživanja je medij knjige. Redovito izlaže na samostalnim izložbama u Hrvatskoj i grupnim izložbama u inozemstvu te sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Surađuje s umjetnicima na projektima u području umjetnosti knjige. Njezine knjige mogu se kupiti u Bibliofilu, u Zagrebu.

 

companyofbooks@gmail.com

irenafrantal.wixsite.com/irenafrantal

companyofbooks.blogspot.com

instagram books_paper_art