DUNJA JANKOVIĆ : CRNE RUPE

Galerije 03.03.2020.

Galerija CEKAO 

pratite nas na Facebooku 

 

40. godinu djelovanja Galerije CEKAO otvaramo izložbom umjetnice Dunje Janković, čije interdisciplinarno područje rada uključuje intuitivne kolaže i stripove kao apstraktnu naraciju, interaktivne instalacije, ulične intervencije i sitotisak. Dunja Janković diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine u klasi prof. Kesera te magistrirala na School of Visual Arts u New Yorku 2008. godine. Idejna je začetnica i voditeljica multimedijalnog ŠKVER art projekta u Malom Lošinju (2010. - 2015.). Jedna od organizatorica internacionalnog strip festivala THE PROJECTS (Portland, Oregon) te predavačica eksperimentalnih praksi u stripu na Independent Publishing Resource Center u Portlandu. Od 2013. do 2017. godine na otoku Lošinju vodila je sitotisak studio i atelje u bivšoj tvornici sardina, kada je i započela sitotisak produkciju pod imenom POLA POLA. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i Rijeci. Članica je i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radovi su joj objavljeni u raznim publikacijama te je dosad ostvarila niz samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu.Trenutno živi na relaciji Barcelona - Lošinj.

U nastavku, o izložbi Crne rupe, piše likovna kritičarka, Vana Gović.

/

Ukidanje granica između umjetnosti i života te princip činjenja umjetničkog izraza neodvojivim dijelom našeg okruženja predstavlja ideal kojeg je umjetnost 20. stoljeća zazivala i obećavala, bez da ga je uspjela ostvariti. Štoviše, s vremenom ga je pomalo i zaboravila. Umjetnost se većinom i dalje stvara, predstavlja i čuva na mjestima koja su joj dodijeljena i koja su zbog toga ekskluzivna, odvojena od naše svakodnevice. Umjetnost nije postala integralnim dijelom naših života. A s obzirom da se suvremena umjetnost koja pretendira na angažiranost iscrpljuje u adresiranju partikularnih društvenih problema unutar tih istih ekskluzivnih struktura, drugačiji ishod ne može se niti očekivati. Ultimativna angažirana umjetnost može biti samo ona koja zagovara izjednačenje umjetnosti i života. Jer samo prethodno demokratizirana umjetnost može postati polugom društvenih promjena. Upravo opisani ideal čini okosnicu rada i promišljanja Dunje Janković. Njen opus u jednakoj se mjeri gradi u muzejima i galerijama koliko i na ulicama gradova ili interijerima napuštenih objekata. U njemu su sadržani eksperiment i intuicija, multimedijalnost i apstrakcija, kontekstualnost i superponiranje. U njemu su sadržani stripovi, grafike, kolaži, paste-ups, murali, umjetničke instalacije u prostoru ili pak instalacije koje su, poput odjeće, nosive. Teško je tu reći gdje umjetnost završava, a počinje svakodnevica. Jednako je teško njene radove nazvati isključivo umjetničkima a da im se pritom ne učini određena nepravda – da se ne izostavi njihov vitalan dio koji je od života zapravo neodvojiv. Na oblikovnoj razini primjetna je dosljednost Dunjinog izraza s obzirom na raznovrsnost medija i prostornih ambijenata unutar kojih se manifestira. Riječ je o idiomu čija se adaptabilnost ogleda u mogućnosti da sve uspijeva “provući” kroz svoju oblikovnu logiku. Posljednja serija Dunjinih radova, izvedena u mediju sitotiska, to čini služeći se dvama elementima – obojenim mrljama te trakama kojima se cjelovitost mrlje negira preklapanjem ili izrezivanjem. Na djelu je sukcesivno ponavljanje prikaza te njihovo simultano integriranje. Plošnim sredstvima gradi se trodimenzionalnost te vibrirajuća optička iluzija. Sve to rezultira pokrenutim formama koje su u kontinuiranom nastajanju i nestajanju. Dunja na izložbi razlaže tu procesualnost u fazama, prikazuje različite slojeve preklapanja i kolažiranja te različite stupnjeve zasićenja boja. Čitav proces završava u crnim mrljama, u kojima je sve sadržano a ništa više nije vidljivo niti dohvatljivo. Naziva ih crnim rupama.

/

Izložbu umjetnice Dunje Janković možete pogledati od 9. 3. do 15. 4. 2020. u Galeriji CEKAO svakim radnim danom od 8 do 21.30 te subotom od 8 do 14.30.

Program CEKAO galerije realiziran je uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Zahvaljujemo.