RADNIČKO - Marko Tadić

Događanja 09.12.2020.

PREDSTAVLJANJE RADA MARKA TADIĆA - POBJEDNIKA JAVNOG POZIVA ZA UMJETNIČKU INTERVENCIJU RADNIČKO

U srijedu, 14.listopada 2020.godine u 19 h pozivamo vas na prezentaciju odabranog rada u sklopu otvorenog javnog poziv za privremenu umjetničku intervenciju – Radničko.

Stručni žiri u sastavu: Božena Končić Badurina (umjetnica), Ivana Haničar Buljan (dipl. ing. arh., pomoćnica ravnateljice Instituta za povijest umjetnosti) te Darko Šimičić (likovni kritičar, voditelj Instituta Tomislav Gotovac) odabrao je rad Marka Tadića. Predstavit ćemo njegov rad, način na koji njegova umjetnička intervencija adresira kulturnu memoriju zgrade Pučkog otvorenog učilišta Zagreb te provesti posjetitelje dijelovima zgrade u kojima će biti izložen rad Marka Tadića.

Izloženi rad moći će se pogledati u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb do 6.11.2020.

Marko Tadić (1979.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi. Radi kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada: treće nagrade na T-HT MSU (Zagreb, 2010.), nagrade Radoslav Putar (Zagreb, 2008.), nagrade za crtež na Salonu mladih (Zagreb, 2006.) i prve nagrade na Salonu mladih (Sisak, 2001. i 2000.). Sudjelovao je na rezidencijama i studijskim programima: 18th Street Arts Center, Los Angeles, SAD (2008.); KulturKontakt, Beč, Austrija (2008.); ISCP, New York, SAD (2009.); Kultur Bunker, Frankfurt, Njemačka (2010.) i Helsinki International Artist Programme, Helsinki, Finska (2011.). Živi i radi u Zagrebu.

Već dugi niz godina bavim se naslijeđem modernizma u svojim radovima, i to ne samo arhitekture i dizajna nego i naslijeđem tog progresivnog perioda koji je bio isprepleten novim vizijama budućnosti koje nisu bile distopijske kao danas, nego utopijske i pozitivne.
Pogled u budućnost bio je radikalno drukčiji nego danas. Upravo to je tema mojih radova koje predlažem. U svom radu vrlo često bavim se arhivskim materijalima koji mi pomažu u ilustriranju ideja koje prenosim publici. Moja praksa ima svoje temelje u istraživanjima i konceptima utopijskih arhitekata i arhitektonskih kolektiva (Archigram) te konceptualnih umjetnika i pogotovo land art umjetnika (Richard Smithson, Gordon Matta Clark). Gotovo svi moji radovi mogu se percipirati kao vizualna istraživanja na temu utopijske arhitekture, urbanističkih koncepata i evolucije grada.
Intervencije u raznim tehnikama, od photograttagea, crteža i kolaža do kolorističkih dodataka bojom ili trakom. Potom su iste te fotografije skenirane i isprintane u raznim formatima koji su zatim aplicirani u prostoru. Namjerna fragmentiranost radova u prostoru može se čitati kao određeni procijep u prostoru i vremenu gdje zavirujemo u potencijalnu budućnost ili prošlost.

Marko Tadić