Gustav Klimt i bečka secesija

Arhiva 20.11.2018.

Otvaranje sezone tribina u ovoj školskoj godini počinjemo područjem koje doista volite , a to je povijest umjetnosti. Prvu tribinu posvećujemo opusu jednog velikog umjetnika povodom 100. godišnjice njegove smrti.

- Bečka moderna nezamisliva je bez Gustava Klimta (1862–1918), čije je djelo postalo sinonim za umjetnički nadahnuto razdoblje oko 1900. godine.
- Danas je Klimt ikona bečke secesije radi kojeg se dolazi u Beč, čiji muzeji svake godine prirede izložbu posvećenu tom umjetniku, a njegove slike postižu najveće cijene na tržištu umjetnina. Klimtove su slike praznik za oči: zavode nas svojim bogatstvom motiva i visokom estetizacijom, a iza sjajnih, izazovnih površina, naziru se neizrečene emocije, potisnute traume i zatomljeni osjećaji modernog čovjeka na prijelomu 19. u 20. stoljeće.

- Poseban osvrt na predavanju biti će posvećen Klimtovim djelima u Hrvatskoj, alegorijskim slikama glazbene i kazališne umjetnosti u HNK »Ivan pl. Zajc« u Rijeci te planu njihove restauracije i prijedlogu prezentacije u sklopu manifestacije Rijeka - grad kulture Europe 2020.

gošća tribine : dr.sc. Irena Kraševac znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu


Srijeda, 7. studenog 2018. u 16,30 sati Mala dvorana Pučkog otvorenog Učilišta Zagreb