Stoka za klanje, osnove higijene i sanitacije, postupci klanja, obrade i prerade mesa, zaštita na radu i praktična nastava.
KOMPETENCIJE KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA:
Razlikovati stoku po vrsti, građi i tipu te koristiti odgovarajuće postupke pripreme stoke za klanje;
Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke omamljivanja, klanja, šurenja, rasijecanja trupala i egzenteracija životinja te razvrstavati vrste mesa pri obradi za različite namjene;
Obraditi i kategorizirati meso na ispravan način;
Konzervirati meso i proizvode od mesa različitim postupcima na ispravan način (hlađenjem, smrzavanjem, soljenjem i salamurenjem, primjenom topline, sušenjem i dimljenjem);
Proizvoditi trajne i polutrajne suhomesnate proizvode uz nadzor majstora;
Prepoznati svojstva i kvalitetu mesa, mesnih proizvoda i greške u proizvodnji te otkloniti moguće nedostatke i mane;
Upotrebljavati uređaje, opremu i alate u svim postupcima prerade mesa i mesnih proizvoda na pravilan i siguran način;
Planirati troškove i plasman mesa i mesnih proizvoda na tržište;
Primijeniti postupke provođenja higijene i sanitacije te norme haccp-a;
Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti osnovnu prvu pomoć do dolaska stručne osobe.
Vrsta programa
Osposobljavanje.
Upisi u e radnu knjižicu
Da
Uvjeti za upis
Navršenih 18 godina, završena osnovna škola i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice.
Cijena
5.190,00 kn
Potrebne isprave
Dokumenti potrebni za upis (uz predočenje originala):
preslika zadnje završene škole,
preslika domovnice,
preslika rodnog lista,
liječničko uvjerenje o zadravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice.