RADNIČKO - odabran rad Marka Tadića

Novosti 23.06.2020.

U 2020. godini Pučko otvoreno učilište Zagreb raspisalo je po drugi put, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, otvoreni javni poziv za privremenu umjetničku intervenciju – Radničko. Otvorenim pozivom prostor Učilišta postaje istodobno temom bavljenja hrvatskih suvremenih umjetnika, kojima se pozivom i obraća te privremenim prostorom izvedbe njihovih prijedloga, baziranih na prethodnim istraživanjima povijesti i arhitekture same ustanove, prepoznatljive i danas primarno po obrazovanju za odrasle.

Pristigle prijedloge i ove godine ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Božena Končić Badurina (umjetnica), Ivana Haničar Buljan (dipl. ing. arh., pomoćnica ravnateljice Instituta za povijest umjetnosti) te Darko Šimičić (likovni kritičar, voditelj Instituta Tomislav Gotovac).

Od pristiglih prijedloga odabran je rad umjetnika Marka Tadića, koji se, kako umjetnik u svojoj prijavi navodi, "(...) već dugi niz godina bavi nasljeđem modernizma, ne samo arhitekture i dizajna nego i naslijeđem tog progresivnog perioda koji je bio isprepleten novim vizijama budućnosti (...) Fragmentiranost predloženih radova u prostoru može se čitati kao određeni procjep u prostoru i vremenu gdje zavirujemo u potencijalnu budućnost ili prošlost."

Prezentacija rada Marka Tadića organizirat će se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Zagreb tijekom srpnja 2020. Točan datum objavit će se naknadno.

Marko Tadić (1979.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi. Radi kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada: treće nagrade na T-HT MSU (Zagreb, 2010.), nagrade Radoslav Putar (Zagreb, 2008.), nagrade za crtež na Salonu mladih (Zagreb, 2006.) i prve nagrade na Salonu mladih (Sisak, 2001. i 2000.). Sudjelovao je na rezidencijama i studijskim programima: 18th Street Arts Center, Los Angeles, SAD (2008.); KulturKontakt, Beč, Austrija (2008.); ISCP, New York, SAD (2009.); Kultur Bunker, Frankfurt, Njemačka (2010.) i Helsinki International Artist Programme, Helsinki, Finska (2011.). Živi i radi u Zagrebu.


Program Radničko realiziran je uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Zahvaljujemo.

foto: Damir Žižić