DRUGI PARTNERSKI SASTANAK U OKVIRU PROJEKTA RECRAFT

Novosti 05.07.2019.

Drugi transnacionalni partnerski sastanak projekta RECRAFT u okviru Erasmus+ programa, Ključna aktivnost 2, kojem je nositelj Pučko otvoreno učilište Zagreb, održan je 11.i 12.travnja 2019. u Jyväskyli, Finska.

Tema ovog sastanka bila je promocija umjetničkih radionica u ustanovama za obrazovanje i kulturu s ciljem razmjene dobre prakse među partnerima. Budući da su partnerske organizaciju različite u smislu financiranja, načina oglašavanja te kvantitete i stručnosti osoblja koje radi na promidžbi tih radionica, sastanak je bio jako koristan u generiranju novih modela oglašavanja radionica koje povećavaju znanje  o kulturnoj baštini svake od  partnerskih zemalja.

Isto tako, u sklopu projekta proveli smo istraživanje u kojem je sudjelovalo 30 nastavnika i 233 polaznika umjetničkih radionica iz 4 partnerske organizacije. Tema istraživanja je bila motivacija polaznika pri upisu u ove radionice,  njihova očekivanja po završetku tečaja, zastupljenosti kulturne baštine u nastavnom procesu, načinima na koje nastavnici inkorporiraju kulturnu baštinu u svom podučavanju, tradicionalne tehnike i alate koje koriste u svom radu kako bi učenicima približili baštinu. Rezultati koje smo dobili smo prezentirali na sastanku.  Rezultati su zanimljivi-dok u Finskoj i Sloveniji, polaznici te radionice uglavnom vide kao dobar način provođenja slobodnog vremena, u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb  dosta polaznika upisuje tečajeve izrade nakita, oblikovanja predmeta od keramike  i ostale kako bi popunili kućni budžet prodajom tih proizvoda, a neki su se odlučili i  potpuno napuštanje dotadašnjih poslova te im znanje stečeno na ovim radionicama postaje i jedini izvor prihoda.

Dodana vrijednost sastanka bio je posjet radionicama keramike, radionici šivanja finskih nacionalnih kostima, radionici štavljenja riblje kože za izradu ukrasnih predmeta te  usporedba tih radionica s onima koje se održavaju u ostalim partnerskim zemljama.

 U sklopu projekta posjetili smo i Muzej rukotvorina Finske te Školu ručnog rada i dizajna u Jyväskyli.