Časopis 15 dana | zaokret u oblikovanju sadržaja

Novosti 19.06.2024.

Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu 15 dana

otvara poziv za iskazivanje interesa za suradnju

 

Pratite nas na Facebooku

 

Najdugovječniji časopis za umjetnost i kulturu koncepcijski unosi promjenu u način stvaranja sadržaja te oblikovanja i planiranja svojih budućih naklada, otvaranjem prema participativnom oblikovanju časopisa, autora iz različitih područja, a koji će svojim sudjelovanjem pratiti suvremenu umjetnost, teoriju umjetnosti, umjetničke institucije, kustoski rad, kao i formalno, neformalno i informalno obrazovanje u kulturi. Naglasak stavljamo i na marginalne povijesti, odnosno inovativne percepcije i imaginativne, ambiciozne, ali i realne perspektive.

Uredništvo će posebno cijeniti doprinos suradnika koji svoj kritički narativ razvijaju unutar sociokulturnog, teorijskog ili političkog konteksta. Zanima nas promoviranje i upoznavanje s domaćim umjetnicima i misliocima, kao i onima koji dolaze iz drugih, za nas važnih kultura.

Jednako su nam zanimljivi prikazi i rasprave o knjigama, eseji koji kontekstualiziraju kulturna događanja, pozicioniraju nove produkcije, objedinjujući ih kroz zamijećene pojave u društvu. Od svoga pokretanja, 15 dana problematizira prepoznavanje dominantnih diskursa, pa pozivamo autore da, uz opise i podržavajući pristup određenim temama, u svojim prijedlozima iskorače i razmišljaju kroz kritičke intervencije, pritom ne zanemarujući značenje tradicionalnije kritičke funkcije recenzija ili osvrta.

15 dana poziva vas da se uključite u krug suradnika koji će, stvarajući sadržaj jednog časopisa, stvoriti prostor za pokretanje novih formi udruživanja, razvijanja novih kulturnih programa i kolektiva, koji će, oslanjajući se na dugu tradiciju 15 dana, iskoristiti priliku za organiziranje neformalne istraživalačke mreže, na nacionalnoj i međunarodnoj sceni.

Molimo dostaviti:
- CV (maksimalno 1500 znakova)
- primjere dosad napisanih tekstova (3), s navodom gdje su objavljeni (ako su isti publicirani)
- područje interesa (maksimalno 500 znakova)

Rok: 10. srpnja 2024.
Kontakt: kultura@pou.hr
Kontakt za dodatne upite i prijave, glavna i odgovorna urednica: ana.muscet@pou.hr

 

*ilustracija: 15 dana, Ivan Picelj, 2010.