• Oružje za masovno uništavanje   (grupa autora)

Nuklearno - kemijsko - biološko i toksinsko oružje

  • Priručnik za edukaciju pripadnika OS RH, posebice postrojbi ABKO i zdravstvene struke, kao i za ostale rodove i struke. Knjiga se može preporučiti i zdravstvenim djelatnicima u civilnim ustanovama i javnom zdravstvu, djelatnicima veterinarske i agronomske struke, kao i ostalim službama koje su uključene u nacionalne obrambene službe sa zadaćom provođenja mjera i postupaka zbrinjavanja ozlijeđenih, otrovanih i bolesnih i asanaciji svih posljedica djelovanja oružja za masovno uništavanje.
  • B5 format, tvrdi uvez,  1.140 stranica

Sve veće širenje i razvoj oružja za masovno uništavanje kao i sustava za njihovo prenošenje, danas u svijetu postaju izravna opasnost za međunarodni mir i sigurnost unatoč napretku i snaženju međunarodnog režima njihovog neširenja.

Oružja za masovno uništavanje se mogu rabiti ne samo u ratnim operacijama velikih razmjera, već su izrazito učinkovita i u terorističkim i kriminalnim operacijama. Razvoj i proizvodnja tih oružja predstavljaju velik rizik zbog mogućnosti nekontroliranog širenja nuklearnih i kemijskih tehnologija kao i militarizacije biotehnologije. Dodatno zabrinjava to što kod većine zemalja postoji nespremnost vojnog i javnog zdravstva za suočavanje s opasnošću uporabe oružja za masovno uništavanje kad je riječ o ljudstvu, opremi i uvježbanosti za brzi odgovor.

Usavršavaje i minimizacija NKB oružja povećava mogućnost njihove primjene u lokalnim ratovima. Uporaba bilo kojeg od tih oružja uzrokovala bi masovne gubitke zbog izrazito velikog broja ozlijeđenih, otrovanih i bolesnih, velika materijalna razaranja i dugotrajnu kontaminaciju okoliša. U svijetu se zbog toga daje prioritet općoj preventivi u smislu edukacije pučanstva u osobnoj i kolektivnoj zaštiti, pružanju prve pomoći i dekontaminaciji. U takvim prigodama od osobitog je značaja organizacija i priprema vojnog i civilnog zdravstva, postrojbi ABKO i civilne zaštite.

Napišite recenziju

Napomena: HTML tagovi nisu dopušteni i ne prikazuju se kao HTML!
    Loše           Dobro

Oružje za masovno uništavanje (grupa autora)

  • Model: Knjiga
  • Dostupnost: Dostupno
  • 150,00 kn


  • 5 ili više artikala 142,50 kn
  • 11 ili više artikala 135,00 kn
  • 20 ili više artikala 127,50 kn

Tagovi: oružje, nuklearno, kemijsko, biološko, toksinsko, ABKO, NKB