• Cvjećarstvo i aranžiranje (Nikolina Krivošić - Vivijana Lovrinić Đaković - Loredana Raspor Ramić)

Priručnik za za osposobljavanje za zanimanje cvjećar aranžer

Proizvodnja cvijeća u Republici Hrvatskoj nalazi svoje mjesto unutar poljoprivredne proizvodnje  najčešće na obiteljskim poljprivrednim gospodarstvima te manjim udijelom poslovnih subjekata u proizvodnji cvijeća. Prednosti proizvodnje cvijeća u odnosu na ostala područja poljoprivredne proizvodnje su u tome što se u odnosu na ostala područja cvjećarstvom bavi najmlađa dobna skupina poljoprivrednih proizvođača. Jačanje proizvodnje sezonskog cvijeća u Hrvatskoj utječe na prepoznatljivost i potražnju cvijeća iz domaće proizvodnje. S druge strane važno je obratiti pozornost i na aranžiranje proizvodenog cvijeća s ciljem podizanja kulture življenja na višu razinu.

Priručnikom Cvjećarstvo i aranžiranje obuhvaćene su osnove proizvodnje i aranžiranja cvijeća. Zahvaljujući tome, na jasan i jednostavan način uz detaljne ilustracije i fotografije područja cvjećarstva i aranžiranja postaju bliska, otkrivajući svoje zanimljiosti. Čitatalj priručnika razvija kreativne sposobnosti te ima priliku ispoljiti svoj umjetnički izražaj. Preduvjet tome je u praćenje suvremenih trendova proizvodnje cvijeća, jer bez pravilne tehnologije uzgoja nema ni kvalitetnih proizvoda – cvijeća iz domaće proizvodnje.

Sadržaj priručnika je u cjelosti aktualan za potencijalne, buduće i sadašnje cvjećare i aranžere. Posebno može poslužiti individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ljubiteljima cvijeća i floristima, koji se žele baviti uzgojem cvjetnih vrsta obrađenih u priručniku. Stil pisanja je jednostavan i jasan, što omogućuje stjecanje znanja i pri individualnom učenju. Priručnik također može biti i dopunska literatura uz obvezne udžbenike iz područja Cvjećarstva za učenike strukovnih škola. 

U prvom dijelu priručnika obuhvaćeno je područje Cvjećarstva. Ovdje je kao uvod napravljen detaljan opis proizvodnih površina za uzgoj cvijeća. Uz opis zaštićenih prostora opisani su i prateći uređaji, potkrepljeni fotografijama. Dalje slijede jasni opisi i slikovni prikazi razmnožavanja biljnih vrsta generativnim i vegetativnim putem, kao preduvjet cvjećarske proizvodnje. U poglavlju koje se odnosi na mjere njege cvijeća opisani su postupci navodnjavanja, prihrane plijevljenja i zasjenjivanja cvjetnih vrsta. Također su objašnjeni i uzgojni zahvati poput pikiranja, pinciranja, dekaptacije i senekovanja. Nakon općeg dijela slijedi specijalni dio koji obuhvaća podjelu cvijeća na skupine: jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća, trajnica, lončanica i ostaloga sobnog bilja. Unutar svake skupine cvijeća opisani su uzgojni zahtjevi pojedinačnih vrsta cvijeća. Uz uzgojne zahtjeve čitatelj postaje upoznat i s morfološkim svojstvima svake pojedine vrste, što je preduvjet kvalitetnoj stručnoj determinaciji cvijeća. 

Format: B-5,  200 stranica, bogato ilustrirano s više od 600 fotografija i crteža 

Napišite recenziju

Napomena: HTML tagovi nisu dopušteni i ne prikazuju se kao HTML!
    Loše           Dobro

Cvjećarstvo i aranžiranje (Nikolina Krivošić - Vivijana Lovrinić Đaković - Loredana Raspor Ramić)

  • Model: Knjiga
  • Dostupnost: Dostupno
  • 105,00 kn


  • 5 ili više artikala 99,75 kn
  • 11 ili više artikala 94,50 kn
  • 20 ili više artikala 89,00 kn

Tagovi: cvjećarstvo, aranžiranje